Vierde advent: de warmte

Afgelopen week was het de vierde advent. De vierde kaars kon worden aangestoken, na de advent van de stenen, de planten en de dieren. Vierde advent geeft ruimte aan de mensen. De laatste schakel in onze weg richting het licht. Vierde advent: de warmte.

Onze, bijna complete jaartafel met kerst. Alleen baby Jesus hangt nog in de armen van de engel.
Warmte

Net als bij de schepping (uit de meeste mythologisch-religieuze stromingen) volgen na de aarde (stenen), planten en dieren, de mensen. Zo ook in de opbouw naar kerst in de adventsdagen. Deze week krijgt de mens een plek in de opbouw naar het licht van kerst. De vier kaarsen symboliseren de toename in licht en warmte. Gecombineerd met de spirituele ontwikkelingen die wij hebben ervaren de afgelopen weken zorgt dit nu dat wij ons licht en warmte kunnen gaan uitstralen.

Eerst hebben wij ons naar binnen gekeerd, hebben wij gezocht naar ons fundament. In de tweede week hebben wij ons voorbereid hoe wij willen gaan ‘groeien’ als het licht weer gaat schijnen. De derde week stond in het teken van het luisteren naar onze instincten en gevoelens. Deze vierde advent gaan wij het licht laten schijnen en de warmte delen.

Onze behoefte

Afgelopen weken hebben wij al een begin kunnen maken aan het delen en ontvangen van hulp en licht. Deze komende adventsperiode (en volgende kersttijd) gaan wij daarin nog een stap verder. Fijne samenkomsten met vrienden en familie staan gepland, ons huis staat open voor heerlijke diners en ook is er twee weken lang de tijd voor ons mooie gezin. Iedereen heeft vakantie en er zijn weinig plannen gemaakt, dus alle tijd voor elkaar.

De vier kaarsen van advent (soft pastel, Annelieke)

De kunst is nu om het komende jaar het licht te laten schijnen. Het zou hypocriet zijn om deze adventsdagen intensief te beleven en dan na Driekoningen (6 januari) alle kerstspullen samen met onze voornemens achter de schotten op zolder te parkeren tot advent 2020. De combinatie van onze drijfveren en de beleefde adventsperiode vormen wat ons betreft een mooie basis om 2020 nog veel mooie ontwikkelingen door te kunnen maken met ons gezin.

Vrede zij met jullie!

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.