Verhuisplannen

Zo, we hebben jullie aandacht. Verhuisplannen, een woord dat doorgaans te maken heeft met concrete plannen om te verhuizen. De overdracht is geweest, de financiering rond en de verhuiswagen ingepakt. Onze verhuisplannen zijn echter iets genuanceerder, iets meer in de richting van plannen dan in de richting van het verhuizen. Onze vrienden en familie kennen inmiddels onze ‘verhuisplannen’ wel…

Dromen over het ideale huis op Funda.
Dromen, dromen en dromen

Al jaren dromen wij van een ander huis. Meer ruimte (vooral buiten) en voor ieder kind een eigen slaapkamer. Maar verder dan dromen komen we niet. Om de paar jaar struinen we wel eens Funda af, hebben we bezichtigingen of hebben we zelfs al eens een bod gedaan. Maar nooit namen wij concreet de stap tot verhuizen.

Onze bezwaren tuimelen over elkaar heen. M1 heeft toffe vrienden in Utrecht, wij houden van concerten, terrasjes en de vele winkeltjes in de stad, alles kan je fietsen, de mensen zijn divers. Maar ook de relatieve financiële zekerheid die wij hebben in ons huidige huis. De huizenprijzen blijven stijgen in de randstad, wij hebben allebei een goede baan hier en wij kunnen de hypotheek betalen. Maar de rente zou flink omlaag kunnen (wij betalen momenteel ruim 4,5% hypotheekrente en van gunstig oversluiten of aflossen is nog lang geen sprake).

Wat willen wij dan

Inmiddels zijn wij al wel goed uit onze behoefte met betrekking tot een woning. De locatie is nog wel een puntje van aandacht. Passen wij in een dorpje in Zeeland, willen wij passen in een stad als Groningen of krijgen wij aansluiting bij de bewoners van een gehucht in Noord-Holland? Maar ook de reisafstand naar onze vrienden en familie, onze stam. Mooie stof om nog eens langer over na te gaan denken en samen (met de kinderen) eens concreet over te gaan hebben.

Maar de behoeften met betrekking tot de woning en vooral de grond is al wel aardig duidelijk. Daarmee kunnen wij al een mooie zoekslag maken op Funda. Dan laten wij de locatie even voor wat het is. Zijn er nu huizen te koop die voldoen aan onze behoefte en zijn ze betaalbaar?

Wat hebben wij te besteden

Onze huidige hypotheek is €252.000. Daarvan hebben wij inmiddels in het spaardeel ruim €36.000 zitten. De huizen in de straat staan inmiddels voor bijna vier ton te koop. Maar veiligheidshalve verwachten wij een verkoop van onze woning op €350.000 euro. Alles bij elkaar zouden wij dus ruim €130.000 kunnen meenemen uit onze huidige woning. Een mooi startpunt om te zoeken. Aangezien wij ook nog eens financieel onafhankelijk willen worden is het geen strak plan om op basis van ons huidige inkomen een maximale hypotheek (van €360.000) te nemen. In dat geval zouden wij €490.000 kunnen besteden (met dezelfde maandlasten als wij nu hebben door de rente van maar 1,6%).

Stel dat wij maandelijks rond de 500 euro willen uitgeven aan een hypotheek. Dan zouden wij met 170.000 euro een goede hypotheek hebben (uitgaande van een annuïteitenhypotheek, maar wij kunnen ook onze huidige spaar- en aflossingsvrije vorm meenemen). Voor €300.000 zouden wij dus met een maandlast €529 mooi kunnen wonen (gebaseerd op een snelle berekening online).

Eisen aan het huis en de grond

Wij hebben ruimte nodig. Zonder kijf. Een eigen waddeneiland gaat ‘m niet worden voor drie ton. Maar een minimale grond van 1000 m2 is toch wel erg wenselijk. Maar wel in eigen bezit. Erfpacht, duokoop, huur of welke andere constructie dan ook is niet wenselijk. Al die opties vallen per definitie af. In eigendom, 0,1 hectare, 10 are of 10 miljoen vierkante centimeter is dus het minimum.

De afmeting van het huis is niet zo belangrijk voor ons. Maar het aantal kamers wel. Vier slaapkamers, minimaal. Het liefst nog een extra slaapkamer voor een kantoor of hobbyruimte. Een ruime keuken, het liefst met een eetkamer ernaast of een eetkeuken. Ook een woonkamer zou wel wenselijk zijn… met ruimte voor een flinke bank en een paar stoelen om minstens vijf volwassenen een eigen ruimte te kunnen beiden. De badkamer moet groot genoeg zijn (of groot genoeg te maken zijn) om een ligbad in kwijt te kunnen en een douche. Verder zou het fijn zijn als er een kelder, bijkeuken of veel kastruimte zou zijn om voorraad aan te kunnen leggen en een garage waarin een auto goed past (met werkruimte rond de auto) zou ook heel fijn zijn. Extra plusjes zijn een sauna (liefst los in de tuin) een gastenverblijf (liefst los in de tuin) en een eigen oprit.

Verder mag het huis op geen enkele manier lijken op een vinexwoning. Het liefst gebouwd voor 1940, met bijbehorende elementen. Glas-in-lood, open haard, luiken voor de ramen, houten vloeren enzovoort. De ligging is niet doorslaggevend, maar midden in het dorp of stad is wat minder, langs het water, in een bos of tussen de weilanden zou het mooist zijn.

Het aanbod

Honderdachttien woningen op de bekende woningmarktwebsite voldoen op dit moment globaal aan onze behoefte. Om jullie een indruk te geven waar wij nou blij van worden hieronder een top vijf (in willekeurige volgorde) van het huidige aanbod (december 2019). Gewoon om even een indruk te krijgen waar wij warm voor lopen…

Hemelum (Friesland) – 1921 – €249,500 – perceel 1.212 m2 – woning 195 m2

Baberich (Gelderland) – 1882 – €250.000 – perceel 2.015 m2 – woning 130 m2

Blijham (Groningen) – 1900 – €289.000 – perceel 1.475 m2 – woning 200 m2

Sellingen (Groningen) – 1930 – €289.000 – perceel 2.285 m2 – woning 185 m2

Hasselt (Overijssel) – 1870 – €275.000 – perceel 2.430 m2 – woning 337 m2

Verhuisplannen?

Vooralsnog dus nog geen concrete verhuisplannen. Maar wij komen langzaam wel steeds meer tot een bepaalde behoefte met betrekking tot wonen. Ons rijtjeshuis en postzegeltuin in Utrecht past daar in ieder geval steeds minder bij. Voor meer dan de helft aan maandlasten minder kunnen wij flink vooruit gaan met ons woongenot (gezien bovenstaande onderzoekje). Een leuke eerste verkenning. Nu ook maar eens kijken wat er net over de grens te vinden is, de huizen in Duitsland (en België) zijn blijkbaar nog goedkoper (en vaak ook dichter bij Utrecht dan noord-oost Groningen).

Wat vinden jullie belangrijke factoren bij het zoeken naar huizen? Kijken jullie vooral praktisch of mogen de dromen en behoeften ook ruimte vinden in de zoektocht?

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

5 thoughts on “Verhuisplannen

 1. Ikkelien says:

  Hou je in Groningen wel rekening met de aardbevingen?
  De huizen zijn hierdoor slecht verkoopbaar.

  Beantwoorden
  1. Thijs says:

   Jazeker. Hele goede tip. We zouden er ook een vervallen boerderij goedkoop op de kop kunnen tikken, platgooien en er iets aardbevingsbestendigs op bouwen. Met zulke lage prijzen daar zou dat wel een leuke optie kunnen zijn…

   Beantwoorden
 2. Rieke says:

  Wat een spannend proces voor jullie! Ik zou zeggen; kom maar lekker bij ons in de buurt wonen, gezellig!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.