Niets is zo makkelijk als een buillonblokje verkruimelen boven een pan kokend water. Veel zout, een flinke dosis gedroogde kruiden, gist, suiker en smaakversterkers geeft je soepje een heerlijke smaak. Maar is het dan ook echt ‘dé vegan umami bouillon ervaring’ die je wenst?
Zonder al dat zout, gist en suiker gaan wij jou eens laten ervaren dat die bouillon toch echt zo veel lekkerder (en gezonder kan zijn). Makkelijker en sneller ook? Nee. Je moet er wel even wat meer voor doen dan een blokje verkruimelen. Ga samen met ons vertragen, wees je bewust wat er nodig is voor lekker kommetje soep en deel die liefde voor én in je maaltijd. Deze keer haalden wij de meeste ingrediënten bij de landwinkel om de hoek, hopelijk volgend jaar uit eigen tuin!
Ingredienten
- 6 eetlepel miso (gefermenteerde bonenpasta, toko of zelfgemaakt)
- ik heb gemerkt dat witte miso de kleur van de bouillon niet te veel beïnvloed. Is een donkere bouillon niet erg dan kan je de bruine miso ook goed gebruiken.
- 6 eetlepel plantaardige olie (b.v. zonnebloemolie)
- 16 gedroogde shiitake paddestoelen (of gewoon een flinke bak andere (verse) paddestoelen)
- 8 lapjes kombu (toko)
- 4 uien (ongepeld, gehalveerd door de wortel en in plakjes)
- 2 winterpenen (in plakjes)
- 2 selderijstengels (in plakjes)
- 2 bollen knoflook (door midden gesneden)
- flinke bos (blad)peterselie
- 2 theelepel peperkorrels
Bereiding
Terwijl de oven voorverwarmd op 220ºC meng je de miso met de olie. Mik alle ingredienten (m.u.v. de peperkorrels) op een bakblik en meng goed met de miso-olie. Bak alles in de oven voor ongeveer een uur. Alles mag wat verrimpeld raken en je zult ook zien dat de uischillen wat verbranden. No worries, dat is juist lekker straks.
Als de groenten en kruiden voldoende zijn geroosterd kan je alles overhevelen in een grote pan. Voeg ook de peperkorrels toe en vul aan met voldoende water (acht liter zou een goede start zijn). Breng de bouillon-in-wording aan de kook en laat het vervolgens pruttelen. Laat de deksel er af (vergeet de afzuiging niet) en laat het een uurtje inkoken. Af en toe roeren voorkomt aanbakken op de bodem. Is de soep te veel ingekookt? Water toevoegen kan geen kwaad. Later bij de bereiding van je gerecht met deze vegan umami bouillon kan je ook altijd nog verdunnen. Geen stress dus.
Als de bouillon voldoende is ingedikt (proef gerust of de concentratie goed is) mag alles even afkoelen . Hierna kan alles netjes passeren door een zeef. Druk vooral ook de groente goed aan om die lekkere smaken door te geven aan de vloeistof. Hoe meer vocht je uit de prut drukt hoe groter de beloning qua smaak straks is.
Vers is de bouillon zeker wel drie dagen te bewaren in de koelkast (of langer, tot je schimmel ziet). In de vriezer tot wel drie maanden trouwens. Handig dus om een een flinke hoeveelheid van te voren te maken.
Laat je ons weten hoe deze vegan umami bouillon beviel? We zijn ook erg benieuwd naar je variaties op deze bouillon. Je kan namelijk heerlijk experimenteren met de ingrediënten. Kijk vooral wat je voorhanden hebt in je moestuin/kelder/koelkast.