Van Dromen Naar Doen: deel 8/8

Aan de hand van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel volgen wij de 'cursus' geluk in veertig dagen. Iedere vijf dagen delen wij onze bevindingen. Wanderdutch droomt namelijk van een leven zonder de beklemmende factoren van het systeem. Kunnen wij ook zo gaan leven? Deze zoektocht beschrijven wij hier in acht delen (deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8).
Dag 36: Hiephiep

Iedere dag mogen wij ons een beetje jarig voelen. Vandaag doen wij dat ook (hoewel het voor ons allemaal nog wel wat maanden duurt voor we echt verjaren). Alles wat wij vandaag ontvangen is een cadeau. Wij beschrijven hieronder wat wij vandaag allemaal hebben ontvangen:

Vandaag ontvingen wij het cadeau dat M2 zich een taart voelde, toen hem gevraagd werd of hij zich vandaag een jongen of een meisje voelde. Die vrijheid in denken van onze jongste is een regelrecht cadeau voor ons. Ook de gesprekken die wij hadden met M1 over zijn lichamelijke ontwikkelingen en sexualiteit waren een waardevol moment in het gezin. Thijs had een ontmoeting op zijn werk met de opperbaas van het bedrijf en was onder de indruk, en werd geĆÆnspireerd, door de oprechtheid van de werkgever. Ook was het een cadeau voor Annelieke dat zij de keuze had om de auto te nemen naar haar werkafspraken, in de regen. Ook voelde het goed voor haar dat haar verkoudheid aan het afnemen was. Dankbaar was Thijs omdat hij heerlijk kon fietsen naar een werkafspraak met een podcast op zijn koptelefoon. De buitenschoolseopvang die goed voor J en M2 hebben gezorgd en de school die goed probeert aan te sluiten bij de behoeften van onze kinderen is een cadeau. Samen op de bank zitten, goede muziek aan hebben staan en praten over onze droom is een perfecte afsluiter van zo’n ‘verjaardag’.

Dag 37: Elke dag opnieuw

Vandaag gaan we versterken, verwerven en verwerpen. In drie kolommen beschrijven wij deze thema’s. Bij versterken beschrijven wij alle eigenschappen, inzichten en patronen die wij al hebben en die willen versterken om onze droom uit te laten komen. Bij verwerven schrijven wij alle punten op die wij nog niet of nauwelijks doen of zijn. Bij verwerpen beschrijven wij de patronen en overtuigingen die wij los willen laten.

VersterkenVerwervenVerwerpen
– durven dromen,
– out-of-the-box
denken,
– ons zelf zijn,
– dromen concreet
maken,
– zelfvoorzienendheid
uitbreiden,
– positief denken,
– oordeelloos zijn.
– dagelijks creatief zijn,
– meer beschikbaar zijn
voor onze stam,
– meer onze stam
inzetten,
– meer leven volgens de
seizoenen en bijbehorende
rituelen,
– de stap kunnen zetten
om onze droom na te
leven.
– de angst om te falen,
– vooroordelen van
autisme,
– normen van onze
samenleving,
– de bevindingen van dag
31
(onze angsten).
Dag 38: Weg van de minste weerstand

Onze makkelijkste weg is vandaag het thema. In enkele minuten visualiseren wij hoe wij worden meegevoerd in een stroom water naar een meer. Meegedreven naar een plek waar wij graag willen zijn.

Plons. Daar gaan we. Annelieke is meteen het water, zij stroomt altijd mee en overal omheen. Zij voelt zich zovaak het water dat wij wenst af en toe eens een rots te mogen zijn. Meedrijvend voelt zij rust, kan loslaten, lantefanteren, meedrijven. Letterlijk en figuurlijk: go-with-the-flow. Thijs voelt onrust bij deze oefening. Welke concrete gedachte moet hij hebben in het water, welk gevoel is dan fijn daarbij? Onrust, onduidelijkheid, chaos. Moet hij het water zijn of moet hij in het water drijven? Zo veel vragen. Zo weinig duidelijkheid.

Drijven op het meer. Urshult (Zweden)
Dag 39: Je eigen pad vinden

De Ć©Ć©n na laatste dag van dit onderzoek naar onze droom. Vandaag schrijven wij op waar wij nu staan. Waarin wij zijn veranderd de afgelopen periode, welke inzichten wij hebben opgedaan en wat we nu anders doen in ons leven. Zijn onze wensen ook nog steeds dezelfde?

Jaren lang hebben wij de wens of gedachte gehad om met ons gezin met de noorderzon te vertrekken en een eindeloze reis te maken. Tijdens deze veertig dagen ondervonden dat onze wensen, kwaliteiten en angsten niet passen bij deze vorm van leven. De focus van onze droom ligt nu meer bij de zoektocht naar wijdheid, ruimte, zelfvoorzienendheid, duurzaamheid, stabiliteit en voorspelbaarheid. Onze wensen zijn concreter geworden (leven op een groot land, onze familie/stam in de buurt, voorzieningen van een grote stad niet te ver weg). Ook word onze financiƫle positie en mogelijkheden om geld te verdienen concreter in deze afgelopen periode. Wat nog onbeantwoord is in deze fase is de mogelijkheid van een andere baan, verhuizen, welke omgeving, welke locatie, hoe te doen met de (medische) zorg en welke invloed gaat dit hebben op onze financiƫn. Ook de behoeftes van ons als gezin en als individuen zijn nog niet onderzocht.

Wij willen financieel onafhankelijk zijn.
Wij willen goed zijn voor onszelf, onze medemensen en de wereld.
Wij willen leven met de natuur en de elementen.

Onze wensen van dag 8, nog steeds onveranderd.

Wij hebben nu meer visie op onze droom. Wij hebben meer op procesniveau onze wensen benaderd. We proberen al meer bewuster te leven en te zijn. Wat nieuw is onze zoektocht is dat wij ons gaan afvragen of er een verdienmodel zit in onze ervaringen en manier leven? Niet alleen een verdienmodel op basis van geld. Maar ook op basis van ervaringen. Kunnen wij onze zoektocht goed delen, in welke vorm en hoe vinden wij goed interactie met gelijkgezinden? Mooie onderwerpen om ons verder in te verdiepen.

Dag 40: Hallo toekomst

Als laatste oefening schrijven wij een brief aan onszelf. Onszelf over een jaar. Wij beschrijven hoe wij dan willen zijn, waarin wij hopen te zijn gegroeid en hoe ons leven eruitziet. Deze brief schrijven wij vanuit de toekomstige ons en schrijven hem met optimisme, compassie en dankbaarheid.

De brief die wij schrijven adresseren wij aan onszelf over een jaar. Maar wij lezen hem het hele jaar niet meer. Wij schrijven deze brief dan ook in een blogbericht die wij pas plaatsen over precies een jaar na deze blog. Wat er in de brief staat? Over twaalf maanden delen wij hem met jullie en laten dan ook weten of ons beeld van nu over een jaar klopt. Tot dan!

Dit was het laatste deel van zoektocht naar onze dromen aan de hand van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel. Onze zoektocht is echter niet ten einde. Op onze website blijven wij jullie delen hoe wij grip proberen te krijgen op onze droom, visie en wensen.

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

2 thoughts on “Van Dromen Naar Doen: deel 8/8

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.