Van Dromen Naar Doen: deel 7/8

Aan de hand van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel volgen wij de 'cursus' geluk in veertig dagen. Iedere vijf dagen delen wij onze bevindingen. Wanderdutch droomt namelijk van een leven zonder de beklemmende factoren van het systeem. Kunnen wij ook zo gaan leven? Deze zoektocht beschrijven wij hier in acht delen (deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8).
Dag 31: Hallo angst

Vandaag maken wij een lijst met onze angsten. Waar zijn wij bang voor, welke situatie willen wij vermijden en wat roept angst bij ons op. Van deze lijst kiezen wij vervolgens een angst die wij willen verminderen. Het volgende klinkt wat zweverig, maar blijkt te werken. Deze angst gaan wij nu visualiseren en omarmen met liefde en compassie.

 • Dat wij de zekerheid gaan verliezen.
 • Er wonen geen leuke andere mensen in een dorp.
 • Wij vinden geen aansluiting bij anderen.
 • Dat er geen passende school gevonden wordt.
 • De kinderen geen leuke vriendjes vinden.
 • Onze familie en vrienden ver weg zijn.
 • Dat wij de stad (Utrecht) gaan missen.
 • FinanciĆ«le onzekerheid.
 • Ons pensioen niet voldoende opbouwen.
 • Wij ons eenzaam voelen.
 • Dat onze gezondheid ons in de steek laat.
 • Dat onze verwachtingen van onze droom niet uitkomen.
 • Dat wij de zorgarrangementen opnieuw bij een gemeente moeten regelen.
 • Dat de verandering erg groot is voor de autisten in ons gezin.
 • Wij worden raar gevonden.
 • Vinden nog wel een andere leuke baan.
 • Bij een reis de angst hoe er gereageerd wordt door de autisten op ‘lege tijd‘.
Dag 32: Een gesprekje met je lijf

Op dag twee-en-dertig luisteren wij naar ons lichaam. Wij onderzoeken wat het ons zegt en wat het nodig heeft. Wij tekenen ons lichaam en laten zien wat het ons verteld, wat het nodig heeft en hoe wij er goed voor kunnen zorgen.

Het lichaam van Thijs
Annelieke en haar lichaam
Alle bakjes, postbodes en machines van M1
J en al zijn gevoelens
M2 terwijl hij in het zwembad ligt met een haai
Dag 33: Wat is mijn kern?

De kern onderzoeken wij vandaag. Wij maken een lijstje van een aantal groeithema’s die in ons leven belangrijk zijn. Daarnaast maken wij een lijstje van onze kernwaarden.

Enkele van onze groeithema’s als gezin zijn ’tevreden zijn met onszelf’, ‘onze eigen weg vinden binnen de maatschappij met alle eisen en verwachtingen en onszelf kunnen blijven’, ‘goed voor de wereld willen zijn’, ‘financieel bewuster willen worden’ en dat ‘wij ook een taart mogen zijn’ (toen M2 werd gevraagd of hij zich een jongen of een meisje voelde gaf hij als antwoord dat hij liever een taart was vandaag).

Onze kernwaarden zijn onder andere: open, ruimdenkend, liefdevol, creatief, muzikaal, avontuurlijk, vrijheid, nieuwsgierig, eerlijk en rechtvaardig.

Dag 34: Geen oordeel

Deze dag staat weer in het teken van een doe-opdracht. Wij proberen vandaag een dag te leven zonder (negatief) oordeel. Alles wat op ons pad komt laten we gewoon zijn.

Stiekem oordelen wij een hoop, blijkt op zo’n dag. Vooral als je bewust gaat opletten wanneer het gebeurd en het wil proberen te voorkomen. Vooral Thijs moet heel bewust voorkomen dat een oordeel om de hoek kijkt. Annelieke geeft het veel rust om niet van alles iets te vinden, dat zit ook meer in haar. Daarmee geeft zij zich ook tijd om een mening te vormen die niet vanuit een emotie wordt gevoed. Bij een irritatie naar een ander bedenkt ze goed wat er nou Ć©cht aan de hand is of wat de ander beweegt om dat gedrag te vertonen. Daardoor is het makkelijker compassie te hebben. Een leuk thema om samen eens te bespreken en elkaar in te versterken.

Dag 35: De vakantie van je dromen

Vandaag nemen we jullie mee op reis. Wij beschrijven onze ideale vakantie, wat wij willen doen en hoe wij ons willen voelen.

Zonsondergang aan zee
De perfecte vakantie. Vlieland (Nederland)

Nou, daar gaan we! De kern van onze droom, het zaadje van onze onrust. Van Dromen Naar Doen. Wij willen onze vakantie leven. Onze ideale vakantie op basis van onze ervaringen en wensen. Op deze vakantie kunnen wij doen wat wij willen. Niets meer, niets minder. Wij eten wanneer we honger hebben, en drinken als we dorst hebben. We genieten van het eten en het drinken. Niets hoeft, behalve de dingen die bij ons passen en die wij willen. Wij leven dus meer volgens de innerlijke tijd van Kairos en niet de lineaĆÆre tijd van Chronos. Wij kamperen op een kleine camping met een wijds uitzicht en back-to-basic. Op de camping is niets, en daardoor alles. Eensgezind met de andere campinggasten. Vanuit eenvoud, puurheid en verbondenheid met de wereld. Wij zijn Ć©Ć©n met de natuur. Vol verwondering van de natuur en de cultuur. Zoveel mogelijk lokaal en weg van het toerisme, weg van de gebaande paden. We hebben tijd voor elkaar, tijd om te luisteren naar onze kinderen met hun avonturen, belevenissen en gedachten. We maken vuur, zwemmen in de zee op de golven. We genieten van elkaar, het buiten zijn, spelen en van tijd voor elkaar hebben.

Binnenkort het laatste deel, deel 8, van onze zoektocht naar onze dromen.

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

2 thoughts on “Van Dromen Naar Doen: deel 7/8

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.