Van Dromen Naar Doen: deel 5/8

Aan de hand van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel volgen wij de 'cursus' geluk in veertig dagen. Iedere vijf dagen delen wij onze bevindingen. Wanderdutch droomt namelijk van een leven zonder de beklemmende factoren van het systeem. Kunnen wij ook zo gaan leven? Deze zoektocht beschrijven wij hier in acht delen (deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8).
Dag 21: Jij = geweldig

Jij bent geweldig. Precies goed zoals je nu bent. Vaak bewonderen wij anderen, zonder onszelf te bewonderen. Wie bewonderen wij en waarom. Wat zijn hun kwaliteiten en wat zouden wij willen overnemen? Welke helpen ons van dromen naar doen?

Wij bewonderen onze moeders. De ene is erg financieel bewust en zuinig, de andere is heel duurzaam bezig, maakt veel zelf en probeert haar afvalproductie zo klein mogelijk te houden. Eigenschappen die wij ook na willen streven. Ook bewonderen wij onze (schoon)broer en (schoon)zus a.k.a. vrienden. Zij bezitten alle rust en onvoorwaardelijke liefde. Hun instelling dat alles komt zoals het komt is iets dat wij ook zouden willen omarmen.

Tijdens onze reizen hebben wij ook meerdere ontmoetingen gehad met mensen die hun droom zijn gaan leven. Wij hebben vol bewondering geluisterd en zijn geĆÆnspireerd geraakt door hun verhalen en avonturen. Dank Pauline en Karst, Tomek en Suzanne, Eveline en Matthijs, Steve en Ema! Zij hebben de sprong durven wagen en zijn de avontuurlijke paden gaan bewandelen. Een groot voorbeeld voor ons.

Wat al deze bovenstaande mensen samenbrengt is hun dapperheid en stoerheid!

Dag 22: Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt

Deze dag gaan wij terug naar een recente gebeurtenis waarin wij een sterke emotie voelden. Wat voelden wij? Was de situatie die de emotie triggerde, of zat er iets anders achter?

Samen stonden wij vorige week bij een concert van The Slow Show. Een Britse band waar wij beiden fan van zijn. Schitterende muzikale opbouw, strijkers en koortjes en diepe baritonstem van de zanger. Zoals bij veel muziek en artiesten hebben wij een zwak voor de koppeling van de klanken met emoties. Bij het concert van The Slow Show begon de pianist Amend te spelen. Een nummer dat oorspronkelijk onder ons filmpje op deze site zat (maar door auteursrechtengedoe is vervangen door iets anoniems). Ontroering en blijheid (euforie) maakten ons meester.

Het nummer past zo goed bij onze droom, bij Wanderdutch! De associatie werd door ons beiden direct gelegd in de concertzaal. Wij voelden een opluchting dat we eindelijk voor onze langgekoesterde droom kunnen gaan. Deze droom werkelijkheid kunnen gaan maken. Wij raken gemotiveerd om er voor te gaan en sprongen te maken.

Dag 23: Er is altijd hulp

Dag drieentwintig Van Dromen naar Doen, we doen het al dagen alleen. Vandaag maken wij een lijst wie ons kan helpen bij het uitkomen van onze droom. Wie geloven in ons, wie kunnen steunen. Maar ook wie ons kunnen bijstaan met adviezen, kennis of praktische hulp.

Voor het droomproces zien wij Q en J als belangrijke partners. Maar ook de studiekring van Thijs tijdens de minor. Zij zijn kritisch en geven opbouwende feedback. Zij denken mee en vragen vooral door. Zij kunnen onze plannen spiegelen en, niet geheel onbelangrijk, dromen met ons mee. Voor praktische, bouwkundige, adviezen en hands-on over grote bouwprojecten maken wij graag gebruik van A en ook van S. J (de man van een collega) heeft dan weer veel ervaring met een bouwen van een sauna. T kan ons goed helpen met zelfvoorzienendheid en duurzaamheid. Ook zal met haar veel ruilhandel mogelijk gaan zijn. Collega W heeft veel ervaring met wonen in een soort community in Almere (Nederland). Neef en nicht E en S hebben die ervaring dan weer in Canada. Zij hebben tevens veel ervaring met leven van het land en duurzaamheid.

Ontbrekende kennis in onze cirkel is vooral die van tinyhouses, thuisonderwijs en autisme. Hier zoeken wij dus nog mensen voor.

Dag 24: Wat je zegt ben je zelf

Vandaag zijn wij ons bewust van wat wij zeggen. Positiviteit is daarbij de leidraad. Zeggen wij wat in de lijn is met wat wij willen denken en willen voelen. Kunnen wij de gesprekken vermijden of sturen die niet in lijn zijn?

Het was lastig om de hele dag bewust te zijn van onze eigen gevoel en gedachten. De verleiding was voor mij (Thijs) groot om bij de koffieautomaat bijvoorbeeld met de meerderheid mee te kletsen met de standpunten over de boerenprotesten deze week of de Amerikaanse politiek. Bewustwording van dit gegeven hielp wel om deze gesprekken uit de weg te gaan of integer te blijven over mijn eigen standpunten. Uiteindelijk bleek het ook niet moeilijk te zijn om uit te spreken dat ik het ergens niet eens was met de richting van een gesprek of een conflict aan te gaan bij een vergadering als iemand niet eens was met mijn gedachte over een onderwerp. Een mooie bewustwording om nog eens vaker te gaan verkennen.

Dag 25: De spiegel

Deze oefening gaat over de allergieƫn. Ergernissen en spiegels. Aan welke eigenschappen van mensen ergeren wij ons. Maar vooral wat deze eigenschap over ons zegt. Herkennen wij deze eigenschap bij onszelf, welke eigenschap van deze persoon kunnen wij gebruiken om onze droom uit te laten komen?

ErgernisSpiegel
a. Oordeel hebben over van alles.


b. Mensen die iets voor je invullen.


c. Laksheid en luiheid.

d. Directheid en strijdvaardig.

e. Zuinig- en gierigheid.
a. Doen zelf ons best om niet te oordelen, maar confronteert dat we zelf ook de
valkuil hebben.
b. Keuzes voor jezelf maken is makkelijker door in te vullen. Twijfel wordt
weggenomen.
c. Leren loslaten. Land kopen en wel zien
hoe we het doen met de vergunningen.
d. Leren om iets meer aan te gaan, vechten voor je doel, de sprong te wagen.
e. Geld overhouden en meer financieel voor onszelf te kiezen.
Binnenkort deel 6 van onze zoektocht naar onze dromen.

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.