Van Dromen Naar Doen: deel 4/8

Aan de hand van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel volgen wij de 'cursus' geluk in veertig dagen. Iedere vijf dagen delen wij onze bevindingen. Wanderdutch droomt namelijk van een leven zonder de beklemmende factoren van het systeem. Kunnen wij ook zo gaan leven? Deze zoektocht beschrijven wij hier in acht delen (deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8).
Dag 16: Alles zit al in je

Alles wat we nodig hebben om onze wensen uit te laten komen zit al in ons. Wij hoeven niets te zoeken, te ontdekken of te leren. We hoeven enkel te ontsluiten. Door antwoord te geven op onderstaande vragen ontdekken wij wat wij in ons hebben:

Wie willen we zijn? Wij willen in verbinding staan met onszelf, elkaar en de natuur. Tevens willen wij minder geleefd worden door de maatschappij en minder opgejaagd worden door het systeem. Wij willen onze voetafdruk op de aarde zo veel mogelijk verkleinen. Ook willen wij genietend ouder zijn. We willen vooral onszelf zijn.

Hoe zijn wij in onze beste vorm? Op vakantie, als er geen druk van school en werk meer is komen wij als gezin en als individuen het best tot ontplooiing. Wij hebben daarbij avontuur nodig en wij ontdekken graag nieuwe dingen. Voldoende tijd, natuur en fysieke ruimte om ons heen zijn essentieel. Ook zijn wij in onze vorm als wij creëren, op welke manier dan ook.

Welke eigenschappen hebben wij? Zoals hiervoor geschreven zijn wij creatief. Ook zijn wij dapper, relaxed (of lui) en out-of-the-box. Wij zijn als gezin een goede combinatie van gestructureerdheid en verstrooidheid. Wij zijn mild, naar onszelf en anderen. Maar steken onze mening niet onder de banken. Ook zijn wij eerlijk en integer. Wij hebben lol en humor en zijn warm en liefdevol naar onszelf, elkaar en wie er ook maar in de buurt is.

Hoe zien wij onszelf en hoe staan wij in het leven? Wij zien onszelf als een ‘oergezin’. Wij willen graag leven zoals het leven van oorsprong bedoeld is. Wij willen leven volgens de seizoenen en meer met de aarde in balans. De maatschappij zou ons als alternatief bestempelen, maar dat is alleen om een onderscheid aan te geven aan ‘de norm’. De norm waar wij ons niet aan conformeren, zonder ons af te zetten of een oordeel te vellen. Wij respecteren en houden van onze omgeving die zich wel comfortabel voelen bij de norm.

Dag 17: Niet perfect, wel volmaakt

Op welke momenten ben je niet perfect, maar wel volmaakt gelukkig, oprecht gelukkig? Op een vakantie of op je trouwdag (hoe cliché…), of zijn het de kleine momenten op een dag, of wanneer je je flow gevonden hebt. Wanneer was het precies goed zoals het is?

Wij ervaren ons volmaakt als wij ruimte om ons heen hebben. Als wij op de zandverstuivingen van Soestduinen zijn, als wij picknicken in de speeltuin of als wij op een waddeneiland zitten. De keuze hebben om gezellig samen te zijn, even alleen af te zonderen of met een kleine samenstelling een spelletje te spelen. Ook samen reizen maakt ons volmaakt. Het samen avonturen beleven en nieuwe dingen ontdekken. Ook thuis, als wij gezamenlijk eten en iemand klaar is met eten en niet de rust heeft om te blijven zitten aan tafel. Deze persoon gaat dan lekker wat voor zichzelf doen terwijl de rest blijft eten. Thuis, als M1 en J, de DJ spelen en wij samen dansen op hun muziek is het precies goed voor ons.

Dag 18: Het hoe doet er niet toe

Op dag tien maakten wij inzichtelijk welke bezwaren wij hebben bij onze dromen, onze wensen. Deze bezwaren zijn in te delen in praktische bezwaren en emotionele bezwaren. Vandaag een oefening om overzicht te krijgen in de dingen die wij nu al kunnen doen om onze wensen uit te laten komen. Wat hebben wij nodig, wat gaat ons helpen en wat maakt ons succesvol? Denk niet aan het ‘hoe’, dan verzand je in de praktische bezwaren en oplossingen. Maar begin gewoon klein; wat kan je vandaag veranderen?

Om onze (drie) wensen uit laten komen beginnen wij met kleine stapjes. Financiële onafhankelijkheid is niet mogelijk in één stap. Maar bij elke euro die wij uitgeven nadenken of wij dit echt willen en kunnen uitgeven is een kleine stap naar het doel. Elk plastic zakje dat wij niet gebruiken brengt ons een stukje dichter bij een gezondere aarde. Ieder seizoen stil te staan bij de natuur en elementen van dat moment door een jaartafel te maken, kastanjes, bloemen of vruchten te plukken brengt ons meer in contact met de natuur. Ook een moestuin, vogel- en insectenvriendelijke tuin aanleggen, minimaliseren in onze bezittingen en het bezoeken van eensgezinden kan ons verder brengen richting ons grote doel. Zelf brood leren bakken, wildplukken en te leren koken met de seizoenen (en zonder pakjes) gaat ons helpen.

Dag 19: Het gat tussen hier en daar

Bij grote wensen zitten grote valkuilen. Vooral het gat tussen hier en daar. De realiteit van hier en nu is zo erg aanwezig dat je je niet kan voorstellen hoe het is om te leven volgens je droom. Er is een eerste stap nodig om een marathon te lopen, of zo iets. Vandaag stellen wij ons voor dat wij drie jaar verder zijn. Wij zijn gelukkig en tevreden en hoeven niets. Het is goed zoals het is. Je krijgt een gevoel van gelukzaligheid en voelt alsof je droom al is uitgekomen. Hoe voelt dat?

Het eerste gevoel dat bij ons opkomt is opluchting. Opluchting dat wij de sprong genomen hebben. Wij zijn tevreden met de situatie. Alle bezwaren die wij nu zien en voelen zijn dan weggenomen. Wij voelen ons vrij en verbonden. Verbonden met elkaar, onze dromen en de wereld. Vrij door onze keuzes en de ruimte om ons heen.

Dag 20: Crossroads

Vandaag, op de helft van de veertig dagen Van Dromen Naar Doen staan we op een kruising. We kiezen bewust om alles anders te gaan doen. Vandaag gaan wij kiezen wat we denken. Wij gaan vandaag onze gedachten ombuigen. Van niet-helpend naar helpend. Hieronder staan onze mindshifts. Links de niet-helpende gedachten en rechts de helpende. Wij kiezen bewust voor onze mindshift.

Niet-helpende gedachtenHelpende gedachten
a. Wij dromen al zolang dat het vast niet meer uitkomt.
b. Wij komen nooit van onze schuld af.
c. De kinderen zijn te oud om nog te verhuizen.
d. Het is te duur.
e. De wereld is toch al verloren.
f. Wij zijn te oud om nog iets anders te doen.
g. Onze kinderen passen niet meer in de maatschappij als wij ze uit het systeem halen.
h. Niemand zit te wachten op onze ervaringen.
a. Hoe eerder wij iets ondernemen hoe sneller de droom uitkomt.
b. Met elke afgeloste euro zijn wij dichter bij ons doel.
c. Onze kinderen houden van avontuur.
d. Wij kunnen bezuinigen en sparen.
e. Wij hebben nog zeker honderden jaren te leven op deze aarde.
f. Wij zijn nooit oud genoeg om een avontuur aan te gaan.
g. Onze kinderen leren goed hun eigen weg te vinden in de maatschappij.
h. Mensen vinden het interessant om onze avonturen te volgen.
Binnenkort de volgende vijf dagen in deel 5.

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.