Aan de hand van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel volgen wij de 'cursus' geluk in veertig dagen. Iedere vijf dagen delen wij onze bevindingen. Wanderdutch droomt namelijk van een leven zonder de beklemmende factoren van het systeem. Kunnen wij ook zo gaan leven? Deze zoektocht beschrijven wij hier in acht delen (deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8).
Dag 11: Een moment voor mezelf
Hoe ziet ons moment voor onszelf eruit. Staan we elke dag even stil bij de afgelopen dag, kijken we wel eens vooruit op de komende dag? Experimenteren met dagelijks mediteren (15 minuten). Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van klassieke-, geleide-, actieve meditatie, visualisatie of affirmaties. Een bezinnend begin van de volgende tien dagen Van Dromen Naar Doen.
Tijdens het fietsen naar het werk (ongeveer een kwartier) heeft Thijs ’s ochtends, bij een relatief verlaten Utrecht, eens geen koptelefoon opgezet en naar een podcast geluisterd. In plaats daarvan heeft hij goed geluisterd naar de geluiden van de stad, de lichten op het natte wegdek en de geuren van de vroege morgen. Het mag ook niet echt meditatie genoemd worden, en het heeft ook zeker geen 15 minuten geduurd, maar een aantal keren op de toilet heeft Thijs zijn mobiel in zijn zak gelaten en is gewoon alleen geweest met zijn ‘boodschap’ en zijn gedachten. Toch zal er nog een duurzame vorm gevonden moeten worden om bewust en intensief stil te gaan staan bij dit moment voor hemzelf.
Annelieke is al erg bekend met mediatie. Zij gaf zelf trainingen op haar werk en heeft een goede modus weten te vinden op de momenten dat zij daar behoefte aan heeft. Speciaal voor deze dag en deze oefening heeft zij geen speciaal moment genomen om stil te staan. Maar zij heeft de laatste weken wel haar momenten van rust gevonden bij het drinken van een kop koffie of Chai, tijdens het hardlopen, het autorijden en het breien.
Dag 12: Aantrekkingskracht
De wet van de aantrekkingskracht. Als je geluk uitstraalt dan ontvang je ook meer geluk. Straal je woede uit dan ontvang je dit ook. Vandaag brengen wij onze droom tot leven. In maar tien minuten stellen wij onze droom als werkelijkheid voor. Gesloten ogen en onszelf zien als de familie of persoon die onze droom leeft. Welk gevoel geeft dit?
Annelieke stelt zich in haar gedachte steeds minder voor dat wij eindeloos gaan reizen. Het beeld dat steeds terug komt is een groot stuk land met een klein huisje, voorzien van de luxe van vandaag (warm water, elektra en internet). Ze ziet ons gezin veel scharrelen op het erf en veel buitenleven. Ze voelt zich daarbij geaard, verbonden met haar gezin, de aarde en de natuur. Annelieke is wel zoekende naar haar stam in dit leven. Zij ziet graag een community van gelijkgestemden om ons heen. Maar ziet wel bezwaren of dit ook aansluit bij de behoefte van haar gezin.
De tijd die wij namen vandaag was geen tien maar vijf minuten. Alleen al de gedachten om tien minuten met de ogen gesloten te zitten op de bank met je eigen gedachten voelde voor Thijs niet fijn. De eerste ervaring van de vijf minuten was dan ook dat dit zelfs als te lang ervaren werd. Maar hij heeft zich wel goed voor kunnen stellen hoe hij zijn leven zag. Ook Thijs zag zich meer op een eigen stuk land wonen dan als een nomade rond zien reizen. De kinderen struinden door de moestuin en het bos, Annelieke plukte vruchten uit de struiken en Thijs was onderweg naar de sauna om even alleen te kunnen zijn. Iedereen vind op zo’n stuk land zijn eigen plekje om even af te kunnen zonderen. Vrijheid en vrede zijn de overwegende gevoelens die deze gedachte bij hem opwekken. Maar er sluimert ook een stukje bezwaren. Is dit wel mogelijk, wat gaat dat kosten, is dit wel wat wij nodig hebben? Het kostte Thijs wel wat moeite om deze gedachten geen ruimte geven maar enkel stil te staan bij de mogelijkheden van de droom.
Dag 13: Het tuintje in je hoofd
Vandaag gaan wij aan de slag met onze helpende gedachten. Erg herkenbare oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie (de G-schema’s). Welke gedachten helpen ons verder bij het bereiken van onze droom. Als een mantra mogen wij deze affirmaties herhalen op de dag (hardop of stil in ons hoofd).
- Wij leven onze droom.
- Wij zien de mogelijkheden.
- Wij zijn in staat los te laten.
- Wij kunnen zuinig leven.
- Ik kan een stam creƫren om mij heen (Annelieke)
- Autisme is onze kracht š¤š¼.
Dag 14: Schuld versus verantwoordelijkheid
Wij zijn niet schuldig, enkel verantwoordelijk hoe wij er mee omgaan. Het niet onze schuld als onze project mislukt, het wel onze verantwoordelijkheid hoe wij hiermee omgaan. Vandaag maken wij een lijst van onderdelen in ons leven waar wij verantwoordelijk voor zijn, maar zonder schuld, verwijt en oordeel.
- Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen geluk.
- Wij zijn verantwoordelijk een liefdevolle en veilige basis voor onze kinderen.
- Wij zijn verantwoordelijk voor onze relatie als partners.
- Wij zijn verantwoordelijk voor een goed ontwikkeling van onze kinderen.
- Wij zijn verantwoordelijk voor onze financiƫn.
- Wij zijn verantwoordelijk voor onze aarde.
- Wij zijn verantwoordelijk voor onze eigen gedachten.
- Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen lichaam en geest.
- Wij zijn verantwoordelijk voor het uitkomen van onze dromen.
Dag 15: Wat het oude je gaf
We willen allemaal veranderen, maar het oude is ook zo tof. Veranderen is risicovol, spannend en onbekend. Maar zonder verandering blijven wij wonen in ons rijtjeshuis, gaan wij als loonslaven naar ons werk en proppen wij de kinderen vol met medicijnen om te passen in het systeem (wij chargeren een beetje). Om onze dromen waar te maken willen wij dus onze gewoonten aan gaan passen.
Wij gaan terug naar dag 8; waarin wij onze drie belangrijkste wensen hebben geformuleerd. EƩn van deze wensen is financiƫle onafhankelijkheid. De gewoonte die wij willen aanleren is daarbij: Wij willen financieel onafhankelijk worden en moeten daarvoor flink bezuinigen.
Wat geeft het oude ons? Wij kunnen spullen of momenten kopen waar wij gelukkig van worden. Het geeft ons veel gemak (Netflix, Spotify, voorgefabriceerde producten, telefoons). Kwalitatief en duurzame producten en diensten die we kunnen kopen. Luxe artikelen (abonnement op tijdschriften, twee auto’s, huis in de randstad).
Wat geeft het oude ons niet? Financiƫle armslag/buffer. Eigen tijd, nu moeten wij werken voor het geld. We kunnen niet doen en laten wat we willen omdat het geld op is.
Wat zal het nieuwe ons geven? Minder financiƫle zorgen (stress). Meer tijd voor onze droom (zelfvoorzienend). Kunnen leven met minimale spullen en middelen. Een simpeler en zuiniger leven (eenvoud) en daardoor meer rust en ruimte voor samenzijn en onszelf.
Wat zal het nieuwe ons niet geven? We kunnen niet doen en laten wat we willen omdat we er geen geld aan uit willen en kunnen geven.
Binnenkort de volgende vijf dagen in deel 4.