Aan de hand van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel volgen wij de 'cursus' geluk in veertig dagen. Iedere vijf dagen delen wij onze bevindingen. Wanderdutch droomt namelijk van een leven zonder de beklemmende factoren van het systeem. Kunnen wij ook zo gaan leven? Deze zoektocht beschrijven wij hier in acht delen (deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8).
Dag 6: Droom grote dromen
Op geen enkele manier hielden wij ons tegen op dag zes. Alle dromen die wij hebben, zo groot mogelijk. The sky is the limit.
Een oneindige fietsvakantie. Alle landen van de wereld bezoeken. Nooit meer werken. Een perfecte oldtimer voor de deur hebben. Alle vrienden en familie in de buurt hebben wonen. Op een groot stuk land wonen. Andere mensen kunnen delen in ons leven (en helpen als ze dat nodig hebben). Kunnen vliegen (met vleugels). Unicorn en profvoetballer zijn (M2). Een levenspil uitvinden zodat niemand meer dood hoeft te gaan (M1). Op een wolk liggen (Annelieke). Geen bril meer nodig hebben (Annelieke). Met dieren kunnen praten (Thijs). Geen pijn meer hebben (Thijs)
Dag 7: Wensen op gevoel
Welke emoties willen wij voelen. Welke waarden zijn belangrijk voor ons en kunnen wij daar wensen aan koppelen? Op dag zeven maakten wij dit lijstje:
- Vrijheid in denken en doen; de wens ons zonder schroom te kunnen zijn wie we zijn.
- Interne rust ervaren; de wens is om meer te leven volgens Cairos in plaats van Chronos.
- Niets moeten; ook hier is de wens om meer te doen wat nodig is dan wat moet.
- Betrouwbaar en eerlijk; de wens is om integer te zijn.
- Genieten; de wens is om te blijven genieten van de kleine dingen.
- Plezier; elke dag hard op lachen.
- Geloof; geloven in elkaar, in de toekomst, in de zin van het leven.
- Hoop; hopen op een toekomst voor onze kinderen en onze aarde.
- Kwetsbaarheid; ruimte geven voor de rauwe gevoelens, accepteren dat de pijn er mag zijn.
Dag 8: Ordenen van je dromen
- Vandaag gaan wij al onze lijstjes met wensen langs. Wij strepen de wensen door die vaag en negatief zijn en herformuleren wij deze op een positieve manier. Dubbele wensen krijgen een asteriks (*).
- De wensen die elkaar tegenspreken worden naast elkaar gelegd. Kunnen wij ze herformuleren zodat ze naast elkaar kunnen staan of moeten wij er één schrappen?
- Vandaag bestuderen wij ook de relevantie van onze wensen. Zijn er wensen achter onze wensen te vinden?
- Wensen die vaker voorkomen maar in andere bewoordingen worden samengevoegd en voorzien van een asteriks (*).
- De wensen die eruit springen omdat ze belangrijk zijn en een emotie oproepen krijgen een uitroepteken (!).
Geeft de nieuwe lijst helderheid, staat er nog iets onduidelijks? Is er een volgorde te maken. Zijn er drie tot vijf wensen die eruit springen. Is er een thema? De drie belangrijkste wensen hebben wij op een nieuwe lijst samengevat:
Wij willen financieel onafhankelijk zijn.
Wij willen goed zijn voor onszelf, onze medemensen en de wereld.
Wij willen leven met de natuur en de elementen.
Dag 9: Wat is jouw ‘Why’?
Vandaag pakken wij onze wensen erbij en schrijven wij waarom we dit wil. Wat hopen we dat het ons zal geven? Wat kunnen wij anderen ermee geven en is dit echt onze Why?
Wij hopen geluk te bereiken, meer te kunnen genieten van elkaar en onze omgeving. Wij voelen ons verantwoordelijk voor onze footprint. Het geeft ons een beter gevoel om goed voor de aarde te zorgen. Ook hopen wij hiermee een betere wereld achter te laten voor onze (klein)kinderen. Deze wensen uitvoeren bevredigen ons ook in de constante behoefte om ons af te zetten tegen de norm en het systeem.
Dag 10: Dromenvangers
De tiende dag benoemen wij de bezwaren. Welke bezwaren staan onze droom in de weg. Wij maken een mindmap met in het midden onze wens en daaromheen de bezwaren die wij zien.
Binnenkort de volgende vijf dagen in deel 3.
2 thoughts on “Van Dromen Naar Doen: deel 2/8”