Van Dromen Naar Doen: brief aan de toekomst

Aan de hand van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel volgenden wij in 2019 de 'cursus' geluk in veertig dagen. Dit artikel is de brief uit deel 8 (dag 40). Hierin schreven wij toen een brief aan ons in de toekomst, vandaag is het een jaar na het schrijven van deze brief. Onderstaande staat onze brief aan de toekomst.

Aan: onszelf
Onderwerp: Brief aan de toekomst
Datum: 9 november 2019

Lieve Annelieke, Thijs, M1, J en M2, lieve onszelf,

Vorig jaar hebben wij onze dromen concreet gemaakt. Wij hebben ontdekt dat onze onderliggende wensen/dromen samengevat konden worden in: Wij willen financieel onafhankelijk zijn; wij willen goed zijn voor onszelf, onze medemensen en de wereld & wij willen leven met de natuur en de elementen. Nu een jaar later hebben hebben wij grote stappen gezet in de richting van ons ideale leven.

Wij willen financieel onafhankelijk zijn

Afgelopen jaar hebben wij allereerst onze financiën beter op een rit gekregen. Wij hebben inzicht gekregen wat er nou allemaal binnenkomt en vooral, wat er allemaal uitgaat. Op deze kennis hebben wij vervolgens goed geanticipeerd en hebben wij ons uitgavenpatroon aangepast. De grote winst die wij hebben gemaakt in de administratie is dat wij verder vooruit plannen en geld reserveren voor verwachte (en onverwachte) grote uitgaven. Verder zijn wij bewuster bezig gegaan met grote uitgaveposten: de boodschappen worden economischer gedaan, er is een auto de deur uitgegaan en inpulsuitgaven zijn geminimaliseerd. Ook hebben wij onze lopende schuld met ruim 33% verlaagd. Onze spaarratio (verhouding inkomen en uitgaven) is van -8,9% naar 10% verschoven. Verder is onze liquide nettowaarde meer richting de plus geschoven, van -€7000 naar -€3500, de totale nettowaarde (waarin ook de waarde van ons huis is meegenomen) is gestegen van €135.000 naar €150.000.
Wij hebben ook zicht gekregen op de benodigde financiële middelen die ons zelfstandig en onafhankelijk kunnen maken. Het minimale inkomen (al dan niet passief) en de nodige uitgaven om goed te kunnen leven volgens onze doelstellingen/wensen/dromen.

Wij willen goed zijn voor onszelf, onze medemensen en de wereld

Over een jaar doen wij meer leuke dingen voor onszelf. De kinderen zijn lekker bezig met hun sport (M1 en J schaatsen en skeeleren, en M2 zit op voetbal). Annelieke heeft een tekencursus gedaan en kan daar lekker haar ei in kwijt. Thijs heeft zijn HBO-studie afgerond en krijgt weer ruimte en tijd om lekker te klooien met zijn handen (sleutelen aan de oldtimer, houtbewerken of misschien wel het prepareren van dieren). Daardoor krijgt iedereen meer ruimte om dichtbij zichzelf te zijn en te blijven in alle afstemming die nodig is om ons gezin goed te laten functioneren. Creatief bezig zijn is iets wat ons allemaal helpt en waarin wij ontspannen en energie van krijgen. Alleen of met elkaar hebben wij deze momenten van ontspanning dit jaar omarmt. Waarin wij vorig jaar de verwachting of hoop hadden om deze momenten gezamenlijk te doen, hebben wij dit jaar ook begrip en ruimte gevonden om ook alleen te kunnen genieten van bezigheden. Bezoekjes aan familie, feestjes, evenementen et cetera hoeven volgend jaar niet per definitie als gezin te worden gedaan. Als iemand de behoefte heeft om er heen te gaan dan hoeft het die persoon niet te weerhouden als de rest van het gezin andere behoeften heeft.

Wij zijn ook relaxte en luie ouders die kunnen blijven kijken naar wat goed werkt in plaats van wat moet en hoort. Hierbij kunnen wij ook de oordelen van anderen goed loslaten. In dit hele proces zal afgelopen jaar ook ruimte zijn gekomen voor het rouwproces in de acceptatie van de beperkingen en behoeften van ons gezin.

Doordat wij onze zoektocht delen op de website hebben wij volgend jaar ook andere mensen kunnen inspireren, steunen en verbinden. Ook willen wij volgend jaar meer een stam kunnen zijn voor onze omgeving waarin wij niet alleen hulp ontvangen maar ook hulp kunnen bieden.

Met betrekking tot de wereld is volgend jaar onze ecologische voetafdruk verkleind. Wij verbruiken minder plastic (de plastic-container is nu steeds stampvol, dit is volgend jaar anders). De tweede auto is de deur uit en wij gaan nog meer met de fiets of het OV op pad. Waar wij volgend jaar wel een modus in gevonden hebben is dat een duurzaam leven past binnen onze financiële middelen. Reizen met het OV is meestal duurder, ecologisch verantwoord boodschappen doen is niet goedkoop en er zal ook luxe en comfort moeten worden ingeleverd.

Wij willen leven met de natuur en de elementen

Dit jaar hebben wij de seizoenen meer omarmd. Met behulp van jaartafels en rituelen hebben wij het bewustzijn vergroot. Ook met de boodschappen houden rekening met de seizoensproducten. Op vakanties passen wij ons leven aan aan de elementen en gebruiken de buitenmomenten goed om als gezin meer met de natuur bezig te zijn. Ook hebben wij over een jaar een leuke opbrengst gehad uit de moestuin in onze achtertuin. Door meer te gaan wildplukken hebben wij volgend jaar wekelijks een maaltijd op tafel staan die voor een deel bestaat uit de eigen oogst uit de natuur.

Wij houden van jullie, wij houden van ons.

Liefs, ons

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.