Tweede advent: het leven

Zondagochtend, tweede advent. Deze week leven we weer een beetje dichter naar het licht toe. Vorige adventsweek keerden wij naar binnen. Wij vonden stilte en rust op het fundament van de aarde. De stenen en mineralen krijgen deze week gezelschap van de planten en bomen. Het leven krijgt een plek deze tweede advent.

Tweede advent. Twee kaarsen, stenen, mineralen en planten.
Het leven

De koude, levenloze stenen, vormen de basis voor het leven. Wanneer er aarde is om in te groeien dat vochtig is en rijk is aan mineralen, kan het licht van de zon de aarde langzaam verwarmen om een zaadje te laten ontkiemen en ook de wortels hebben houvast. Uiteindelijk groeien de planten, bomen, bloemen, kruiden en gewassen naar het licht. Deze tweede advent verhoogt onze verwachting, anticipatie, voorbereiding en verlangen weer een stukje meer in de richting van het licht. Het is nog geen tijd om daadwerkelijk zaadjes te gaan planten, maar onze innerlijke stap van eerste advent kan wel vervolg krijgen door het licht opnieuw naar binnen te laten schijnen op de ideeƫn die wij willen ontwikkelen en afscheid te nemen van gedachtes die onze groei beperken.

Onze behoeften

Deze week vervolgen wij onze behoeften van vorige week waarin wij meer willen gaan creĆ«ren, minder aannames willen doen en vooral rituelen willen volgen om meer in verbinding te komen met onszelf, onze medemens en de wereld. Wij concretiseren deze week de behoeften en zorgen dat er spreekwoordelijke zaden geplant gaan worden. Hoe willen wij ons ontwikkelen als straks ‘het licht gaat schijnen’, wat kunnen wij nu al doen als voorbereiding, en welke gedachten zitten ons in de weg om te gaan groeien? Allemaal vragen waar wij deze week de tijd voor kunnen nemen.

De komst van het leven, tweede advent (Annelieke, pastel op papier)

Maar deze week willen ook vooral het prille, beginnende leven op onze jaartafel spiegelen naar ons eigen leven. Kunnen wij al kleine dingen doen om anderen wat warmte en licht te bieden. Een lief handgeschreven briefje aan een vriendin die een donkere tijd tegemoet gaat, een mooie tekening voor iemand die letterlijk hard op zoek is naar het licht of een brood bakken voor iemand. De kleine dingen kunnen deze week al veel plezier, verbondenheid, liefde en vooral licht gaan laten groeien bij zowel de ontvanger als de gever. Zaadjes planten om straks iedereen om ons heen te kunnen zien bloeien.

Praktisch gezien gaan we deze week ook de tuin in. Wij verzorgen de bollen, die geduldig liggen te wachten op het komende licht. We dekken ze af met bladeren en beschermen ze tegen de komende kou. Binnen schenken wij een lekker glas kruidenthee of wijn in en gaan weer verder met het brengen van licht in onze ontwikkelingen voor de toekomst.

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

3 thoughts on “Tweede advent: het leven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.