Speculaasjes bakken

Staakt uw wild geraas, de maan schijnt door de bomen en vol verwachting klopt ons hart. Het is begin december. De intochten zijn achter de rug, de verbazing dat sommige organisaties de pieten gitzwart schilderen zijn afgenomen, de eerste kilo pepernoten is op en onze kinderen worden onrustig door pakjesavond dat nadert. Het is Sinterklaastijd en dus tijd om speculaasjes te bakken.

Speculaaskruiden

Bij ons in huis staat het hele jaar een potje speculaaskruiden in het kruidenrek. Ruim vijftig soorten kruiden staan in de keuken te wachten op gebruik, maar soms verdienen kruiden het om samen in een potje te verblijven. Speculaaskruiden is daar zo’n voorbeeld van. Jaarlijks vullen wij het potje weer met een vers gemalen mengsel van:

  • 64 gram gemalen kaneel
  • 16 gram gemalen kruidnagel
  • 16 gram gemalen nootmuskaat
  • 8 gram gemalen korianderzaad
  • 8 gram gemalen anijszaad
  • 8 gram gemberpoeder
  • 6 gram gemalen kardemom
Speculaaskruiden (de kardemom moet er nog bij trouwens)
Speculaasjes

Een versgebakken appeltaart of brood ruikt heerlijk in een huis, maar er gaat weinig boven versgebakken speculaasjes. Vandaag was het in huize Wanderdutch raak. Tot op zolder rook het naar de verse koekjes. Want vandaag gingen we speculaasjes bakken.

Wij delen graag hoe je die heerlijke koekjes kan bakken. Daarvoor heb je nodig:

  • 190 gr boter
  • 225 gr lichtbruine basterdsuiker (of gewoon 112 gram bruine en 112 gram witte basterd bijelkaar…)
  • rasp van een kwart citroen (de schil)
  • ½ tl zout
  • 45 gram karnemelk
  • 400 gr bloem
  • 3 ½ el speculaaskruiden
  • 1 ½ tl baking soda (spotgoedkoop bij de Welkoop als natriumbicarbonaat…)

Meng de boter, suiker, citroen en zout door elkaar en voeg de karnemelk toe. Voeg daarna de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe en kneed tot een mooie homogene bal deeg. Plasticfolie er omheen en een uur koelen in de koelkast. Na een uur kan je de oven voorverwarmen op 170 graden celcius.

Wrijf je speculaasplank goed in met rijstmeel en druk het deeg er goed op/in. Snijdt vervolgens het overtollige deeg eraf en klop de koekjes op een bakblik met bakpapier. Herhaal dit proces tot de deeg op is. Je kan zo ongeveer veertig koekjes maken.

Bak de koekjes nu ruim 16 minuten in de oven. Ze komen nog redelijk zacht uit de oven, maar bij het afkoelen (op een rooster) worden ze snel harder en krokanter. Het restje deeg is perfect in kleine balletjes te bakken als kruidnoten (circa vijf gram per noot en dezelfde baktijd als de speculaasjes).

Speculaasjes bakken

Ga jij ook speculaasjes bakken begin december? Of heb je lekkere andere recepten rond de tijd van Sinterklaas?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.