Als onderdeel van mijn deeltijdstudie aan de Hogeschool Utrecht volg ik het laatste studiejaar de minor Project van je Leven. Zes maanden lang mag ik mij storten op een eigen project; van plan van aanpak tot presentatie. Gestructureerd en intensief ga ik vorm geven aan onze droom, aan Wanderdutch.
Doel
Om gezamenlijk een duurzaam, zelfvoorzienend, passend en bevredigend leven te kunnen vieren gaan wij onze onze droom rationaliseren. Drie gebieden zullen daarbij worden onderzocht.
(1) Waar komt deze droom vandaan. Wat zijn de onderliggende waarden, (2) welke behoeften hebben wij als gezin en als individuen, en (3) is onze droom praktisch haalbaar. Fiscaal, financieel en juridisch. Gezamenlijk vormen deze gebieden ons project van ons leven.
Ten eerste onze waarden en visie; de oorsprong van onze drive, de kiem van onze droom. Waar komt deze droom precies vandaan? Van binnenuit zoeken wij naar het ‘waarom’ van ons project.
Ook de behoeften die wij hebben. Als gezin, alsook als individuen. Op het gebied van persoonlijkheid en interesses, maar ook op het gebied van ons autisme. Waar liggen deze? Zijn daar overeenkomsten en zijn deze te bevredigen? Vijf personen, vijf individuen, één gezin. Zijn die samen te brengen in één project?
Als laatste, maar niet onbelangrijke, en mogelijk grootste deel: is het project praktisch haalbaar. Welke juridische, fiscale en financiële factoren zijn van invloed op onze droom. Hoe zit het met leerplicht en verzekeringen? Hoe kunnen wij zo gunstig mogelijk de overwaarde van ons huis inzetten? Wat hebben wij minimaal aan financiën nodig om bestaansrecht te hebben? Wat zijn de mogelijkheden om passief of actief inkomen te generen? Hoe kunnen wij het best minimaliseren, verduurzamen en zelfsupporting worden? Wat hebben wij nog nodig en wat moeten wij laten?
Partners
Samen met elkaar als gezin gaan wij in gesprek. Zoeken wij naar een gezamenlijke visie, benoemen wij overeenkomende waarden en bespreken wij onze behoeften. Samen met professionals (uit de geestelijke gezondheidszorg) die betrokken zijn bij ons gezien bestuderen wij de kansen en mogelijkheden van ons autisme, maar zullen wij ook stil staan bij de beperkingen.
Ook zullen wij op zoek gaan naar ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van homescholing, belastingzaken, verzekeringen en financiën. Gezamenlijk bestuderen wij onze huidige situatie en bepalen wij onze behoeften in de toekomst.
Inspiratie
Wij laten ons inspireren door wereld-nomade en reizigers. Door hun boeken, films, blogs en documentaires te kijken. Over het nomadisch bestaan, het leven op het land, het verlaten van het systeem, het zelfvoorzienend en duurzaam leven. We worden eerder geïnspireerd door het programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’ dan ‘Ik Vertrek’.
Wij laten ons ook inspireren door de tinyhouse-movement. Hoe zij minimalistisch leren leven, zonder tekort te komen. Maar ook de circulariteit in het huishouden, in de voedselvoorziening. Inspiratie op praktisch gebied, maar ook op het gebied van hun motivaties.
Gebaande paden
Ondanks de behoefte om te verdwalen en de gebaande paden te verlaten is er bij dit project wel houvast nodig. Dit krijgen wij door een planning. Hierdoor houden wij zicht op het doel en behouden wij focus. Er moet ruimte zijn voor trial-and-error, gissen en missen. De reis is al de bestemming. Maar de kunst is wel om te leren van de missers. Ook intervisie en debat zijn onmisbaar bij het vormen van ons project. Doen we nog de goede dingen met de goede bedoeling? Wat zien we over het hoofd? Samen met studiegenoten van de minor Project van je Leven, vrienden en familie creëren wij deze momenten.
2 thoughts on “Project van je Leven”