Plan je droom. Maar niet alles is in beton gegoten. Vooral niet bij een project waar wij van de gebaande paden gaan en aan het systeem willen ontsnappen. Toch is houvast en structuur belangrijk om doelen te bereiken. Om toch overzicht te krijgen in onze plannen, en deze globaal weg te zetten in de tijd proberen wij het komende half jaar volgens onderstaande planning te werken. Met de kanttekening dat dynamiek mogelijk is; als wij maar kunnen onderbouwen waarom we afwijken van de planning.
September 2019
September zal in het teken staan van structureren. Ik start de minor, de leerteams worden gevormd en ik schets de eerste lijnen van ons project. Met behulp van een plan van aanpak, peer-reviews en feedback-rondes onderzoeken we hoe het project wordt aangevlogen en wat er allemaal nodig is om tot een geslaagd project te komen. Deze maand beginnen we ook met deze website; als onderdeel van het ontwikkeltraject maar ook als begin van een community en een manier om te delen wat er allemaal komt kijken bij zo’n project. Misschien leggen we zelfs een basis aan een verdienmodel (doormiddel van advertenties of crowdfunding).
Oktober 2019
In oktober gaan wij opzoek naar onze waarden en behoeften. Waar komt onze droom vandaan, komt deze overeen bij alle gezinsleden? Met behulp van al aangeleerde methodieken en gesprekken met elkaar, onze omgeving en professionals zoeken wij deze gezamenlijke visie op onze droom. Met behulp van het boek Van Dromen Naar Doen van Petra van Dreumel gaan wij structuur aanbrengen in deze zoektocht. In veertig stappen leggen wij de vinger op de juiste plek gelegd. Plan je droom, stap voor stap. (Door op de link te klikken van het boek en deze vervolgens te kopen steun je Wanderdutch!)
November 2019
De eerste weken van november zullen nog een staartje krijgen van de ontwikkelingen van oktober. Als deze zijn afgerond maken wij een begin aan de concrete zoektocht naar de praktische onderdelen van onze project. November zal daarbij in het teken staan van de financiën en verzekeringen. Wat hebben wij minimaal nodig als gezin om van levensonderhoud te kunnen voorzien? Welke verzekeringen zijn nodig bij een nomadisch bestaan? Hoe gaan we het doen met de pensioenen en levensverzekeringen? Et cetera.
December 2019
Deze laatste maand van 2019 staat in het teken van homescholing. Onderzocht zal worden wat nodig is om onze kinderen zelf onderwijs aan te kunnen bieden. Wat zijn de juridische haken en ogen met betrekking tot leerplicht? Is het wel verstandig om onze kinderen uit een schoolsysteem te halen en welke gevolgen kan dit hebben voor hun sociale ontwikkeling?
Januari 2020
In januari zal de minor op de hogeschool worden afgesloten. Dit betekent echter niet dat Wanderdutch ten einde komt. Ik zal deze maand vooral bezig zijn met het voorbereiden op de afsluiting van dit studieonderdeel. Met betrekking tot het project inventariseren wij wat wij nog verder moeten onderzoeken. Het doel is om deze maand een GO of no-GO te krijgen of onze droom haalbaar is. Wat nu verder? Bij beide uitkomsten zal dit gevolgen hebben. Hoe gaan we hier verder mee?
Voortdurende ontwikkeling
Naast de maandelijkse, voorgaande, thema’s werken wij gedurende de hele minor aan verdieping op het gebied van presentatie, verdienmodellen, ervaringsdeskundigen, middelen om zelfsupporting te kunnen zijn en maatregelen om zo duurzaam mogelijk te kunnen leven. Waar mogelijk passen wij al toe wat wij ontdekken. Ook via deze website zal zo veel mogelijk gedeeld gaan worden wat wij ervaren en wat wij doen. Plan je droom dus goed, maar houd ruimte om te verdwalen.