“Met geld maak je geld“, we kennen allemaal de uitdrukking. Maar hoe laat je het geld voor je werken? Als loondienders bij de overheid en in de zorg hebben wij weinig ervaring met heel veel geld hebben en al helemaal geen ervaring met een passief inkomen genereren. Toch gaan wij een poging wagen om ons eens te verdiepen in de wereld van investeren, beleggen en crowdlending. Misschien bevalt het wel, en anders hebben we een mooie les geleerd. Dit zijn trouwens een paar vormen van passief inkomen, er zijn er vast nog wel een hoop meer. Die gaan we later eens onderzoeken.
Let op: Wij zijn geen financieel adviseurs. Het enige dat wij beschrijven zijn onze eigen ervaringen. Ga dus niet blind op onze teksten af maar verdiep je zelf goed in de risico's. Vraag eventueel advies bij een financieel adviseur.
Beleggen
Als eerste hebben wij onze eerste stap gezet in het beleggen. Op 1 oktober 2019 kochten wij, via DEGIRO, onze eerste indextrackers, zogenaamde ETF’s (Exchange Trade Funds). Een ETF is een soort mandje met allemaal aandelen van bedrijven. Koop je een ETF dan koop je dus een stukje van soms wel 3500 bedrijven. Na veel lezen op verschillende blogs over financieel onafhankelijkheid hebben wij negen ETF’s gekocht; onze eerste stap op de beurs. In totaal gaven wij €119,64 uit. Van VWRL kochten wij één ETF, van IUSN acht stuks. Wij zullen jullie niet vermoeien met allerlei beleggers-termen, de helft snappen wij niet eens…
Deze ETF’s zijn vooral gekozen omdat meerdere blogs deze aanraden. 90% VWRL, voluit VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF, en 10% IUSN, voluit iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF, zou verstandig zijn. Waarom? Geen idee. Wat wij wel weten is dat ze een goede spreiding van bedrijven geven over de wereld en over meerdere sectoren (dus het risico is daarmee ook gespreid). Het verwachte rendement van deze trackers zou ook goed zijn. Daar doen wij het per slot van rekening voor. Rendement, maar wel op de lange termijn is het advies van velen. Kijk dus niet niet dagelijks of zelfs maandelijks naar de voortgang van je aandelen. Je wordt er gek van. VWRL heeft bijvoorbeeld over vijf jaar een rendement van 9,4%, maar afgelopen week zou dat rendement zomaar -11% geweest kunnen zijn. Iedere maand wat aanschaffen en klaar. De rest zien we over een paar jaar wel. (Sneakpeak: toch gaan wij jullie elke drie maanden een beetje op de hoogte stellen van de stand van zaken).
Crowdlending
Crowdfunding heet het regelmatig, maar wij gebruiken liever de term crowdlending of peer-2-peer (P2P) lending. Wij lenen geld uit aan iemand of een bedrijf die het nodig heeft, deze betaald maandelijks terug (plus rente). Zij blij (want geld voor een investering), wij blij (want rente). Het nadeel is wel dat ons geïnvesteerde geld niet direct beschikbaar is voor ons. Wij moeten wachten op de afbetaling en de looptijd, in tegenstelling tot aandelen die wij snel kunnen verkopen als wij geld nodig zouden hebben. Maar ook met een langere looptijd is dit een vorm van passief inkomen genereren. Maar de liquiditeit moet wel in de gaten worden gehouden. Zonde als wij geld moeten lenen omdat wij geld hebben uitgeleend.
Er zijn een hoop platforms die op internet aanbieden om leningen te verstrekken en te ontvangen. Wij hebben in deze fase eerst gekozen voor:
- Lendahand*; Nieuwe banen creëren bij bedrijven in opkomende landen én mensen aldaar in staat stellen om hun toegang tot basisbehoeften te verbeteren.
- Bondora*; Dit platform investeert automatisch in leningen en zorgt zo voor een goed rendement.
- OnePlanetCrowd*; Crowdfunding met financieel rendement en duurzame impact.
- FundingCircle; Zij helpen (Nederlandse) bedrijven aan een betaalbare zakelijke lening.
Verantwoord beleggen en investeren
Bij crowdlending kwamen wij al snel een hoop sites tegen met een hoge rente. Pandjes werden gekocht van het geleende geld, investeringen werden gemaakt in bedrijven om meer productie te draaien, et cetera. Een mooie manier om een goed rendement te halen uit ons geïnvesteerde geld. Maar het geweten knaagt ook. Wij hebben een hekel aan al die studentenpanden die in onze straat worden ingericht door huisjesmelkers en wij staan niet achter veel commerciële instellingen. Wij willen ook in onze investeringen duurzaamheid een rol laten spelen en wij willen daarmee ook iets goeds doen voor de wereld. Niet de volle prijs voor ons geïnvesteerde geld dus, maar een wat lagere opbrengst, maar met een maatschappelijk verantwoord project. Wij verdelen voorlopig ons portfolio dan ook met maximaal 40% aan ‘commerciële’ leningen en de overige 60% aan duurzame leningen. Uiteraard proberen wij binnen alle platforms bewust te kiezen voor de projecten die niet botsen met onze eigen normen en waarden (naast de inschatting van risico en opbrengst natuurlijk). Ook is spreiding belangrijk: liever tien projecten van honderd euro dan één project van duizend euro. Als er een project mislukt (default gaat) dan is het verlies/de afschrijving niet zo groot.
Ook met betrekking tot de ETF’s en aandelen knaagt het schuldgevoel. Wij kopen stukjes van bedrijven die winst maken op basis van bijvoorbeeld fossiele brandstoffen; misschien wel wapens. Lekker hoor die dividenden en rendement, maar vaarwel onze normen en waarden. Hier gaan wij ons dus nog eens goed in verdiepen.
Tot slot
Wij moeten wel even eerlijk zijn en toegeven dat we nu niet full-pull kunnen gaan investeren. Wij hebben nog een lopende schuld (naast onze hypotheek) en als één ding uit den boze is bij beleggen dan is het wel beleggen met geleend geld. Het aflossen van de schuld heeft dus de allerhoogste prioriteit (en bespaart ons ook nog eens 9,6% rente). Sparen is momenteel niet de meest gunstige manier van passief inkomen genereren… Wij hebben mazzel dat onze bank (bunq*) een rente van 0,27% heeft; maar zelfs met zo’n relatief hoge rente zet dat geen zoden aan de dijk. De investeringen die we nu gaan proberen zijn gewoon wat gehobby om deze financiële wereld te ontdekken. In deze ontdekkingstocht nemen wij jullie graag mee. Misschien gaan we snel eens all-the-way.
Al bij al een leuke nieuwe speurtocht in een nieuwe wereld. Wat zijn jullie ervaringen met een passief inkomen, beleggen, investeren en P2P-leningen?
2 thoughts on “Passief inkomen genereren”