Paddenstoelen plukken

Als onderdeel van een zelfvoorzienend leven is het belangrijk te weten wat de natuur ons te bieden heeft. Ook dit proces delen wij graag hier op de website. Ik sta regelmatig stil bij wat mooie plantjes en paddenstoelen (naast mijn zwak voor vogels). Ik probeer vooral mijn kennis te vergroten van wat er nou eetbaar is en wat niet. Het voelt raar om een doosje bramen te kopen bij de supermarkt als dichter bij huis kilo’s aan de struiken groeien. Vandaag vanuit het werk kwam ik twee toffe paddenstoelen tegen die eetbaar zijn. De herfst is begonnen! Dus eetbare paddenstoelen plukken!

Bedenk goed dat wij van Wanderdutch niet medisch en/of ecologisch geschoold zijn. Wij halen onze kennis uit boeken en het internet. Wij hebben echter geen nadelige gevolgen ondervonden van het eten van de planten en paddenstoelen die wij op onze website delen. Maar ons lichaam reageert niet hetzelfde als dat van jullie. Wees dus voorzichtig en raadpleeg bij twijfel een arts of kenner.
Tranende Franjehoed

Als eerste kwam ik meerder groepjes Tranende Franjehoed tegen. Verborgen tussen het gras tegen een heuvel vlak langs de A12. Onopvallende bruine hoedjes tussen het gras. De naam komt van de jonge exemplaren waarbij op de lamellensnede (onderzijde hoed) waterige druppeltjes te vinden zijn. De rand van de hoed vertoond dan ook vaak franjes. Van juni tot en met oktober zijn ze te vinden in ons land.

Na de bereiding (licht opbakken in boter) bleef de (schoongemaakt) franjehoed toch een licht zanderige beet te hebben. Maar de smaak was heerlijk zoetig.

Tranende Franjehoed/Lacrymaria lacrymabunda (Houten, Nederland)
Zwavelzwam

Vervolgens midden tussen de woonwijken hier in Utrecht een boom met een hele verzameling Zwavelzwammen. Mooie geel/oranje zwammen, als een flatgebouw opgestapelde bankjes langs de stam van de wilg. Zowel tussen mei en juni als augustus en september te vinden. In het Engels heten ze trouwens de Chicken of the Woods/Boskip. Waar die naam vandaan komt merk je zo snel je er één bereid. Qua smaak en textuur net kip. Heerlijk!

Het wordt overigens aangeraden om de Zwavelzwammen eerst kort te blancheren in kokend water. Daarna kan je ze net zo bereiden als kip.

Zwavelzwam/Laetiporus sulphureus (Utrecht, Nederland)
Als je eetbare paddenstoelen gaat plukken raden wij trouwens onderstaande boek aan. Binnenkort plaatsen wij een recensie.


Hebben jullie ervaringen met het plukken van paddenstoelen?

1 thought on “Paddenstoelen plukken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.