Zoals vele weken geleden al gedeeld met jullie is ons Wanderdutch in deze fase een onderdeel van de HBO-studie van Thijs. In het laatste studiejaar volg ik de minor “Het Project Van Je Leven” aan de Hogeschool Utrecht. Op drie momenten wordt deze minor getoetst. Bij aanvang (met behulp van een plan van aanpak), in het midden (met behulp van een statusupdate) en aan het einde met een pitch/presentatie. Wij bevinden ons nu in het midden. Dit blog zal dan ook mijn input worden voor de toets. Het Project Van Je Leven: een statusupdate.
Update van het idee
Wij hadden een droom. Al ruim tien jaar bleven wij steeds doordromen. Van een boerderijtje aan de IJssel, tot een oneindige wereldreis. En alles daartussen. Toen ons project vorm ging krijgen bij de aanvang van de minor had ik de stille, niet uitgesproken, hoop dat er aan het einde van de studie een kant en klaar plan zou liggen om de toko te verkopen en met mijn gezin als een nomade te kunnen gaan zwerven. Maar waar was dat idee op gebaseerd? Op een droom. Veelal besproken voor de tent met een wijntje. Op de mooiste plekken van de wereld en in volle ontspanning. Nog nooit eens concreet onderzocht wat nou precies onze droom is.
Bij het opstellen van het plan van aanpak begon ik al te realiseren dat wij eerst terug moesten naar de kern. Waar kwam die onrust vandaan, waar is de droom op gebaseerd en wat zijn onze gezamenlijke wensen. Ook speelt de bijzondere omstandigheid van ons gezin mee waarbij drie van de vijf gezinsleden uitgerust zijn met een autistische spectrum stoornis. Dat levert veel mooie gaven op, analytische visionairs met oog voor detail, out-of-the-box en creatief. Maar de stoornis heeft ook zijn beperkingen. Hoe past onze droom daarbij. Ook dat moet worden onderzocht. Gaande de weken die volgden kwam ik tot de conclusie dat de nadruk van ons project op deze zaken moest liggen en niet op de praktische zaken als homeschooling of verzekeringen. Dat zijn maar bijzaken, als de basis niet goed staat.
De belangrijkste ontwikkeling na het plan van aanpak is dan ook dat in onze zoektocht meer gefocust gaat worden op het waarom dan op het hoe. Ruim zes weken zijn wij opzoek gegaan naar de achterliggende factoren van onze droom. In acht uitgebreide verslagen hebben wij dit openhartig gedeeld op onze website. Een concreet product van deze zoektocht is onder andere de formulering van onze drie hoofdwensen:
Wij willen financieel onafhankelijk zijn.
Wij willen goed zijn voor onszelf, onze medemensen en de wereld.
Wij willen leven met de natuur en de elementen.
Alles wat wij willen gaan doen in de toekomst willen wij dus toetsen aan deze drie basiswensen. Past het niet binnen deze gedachten dan zal een alternatief worden gevonden of zal het idee worden verworpen. Een concrete ontwikkeling hierin is al dat de uitvoering van onze droom niet in de vorm van een reis zal plaatsvinden. Deze manier van leven sluit niet goed aan bij onze drie wensen. Het reizen is een dure vorm van leven en past niet de self-care die wij voor ogen hebben. Onvoorspelbaarheid en steeds nieuwe prikkels die bij een reis horen zijn op korte termijn (zoals bij onze Euroadtrip in 2013, of de zomervakanties) nog te verwerken. Maar de verwachting is dat voor de autisten in ons gezin een leven in die vorm meer kwaad doet dan goed.
Update van mijn werkwijze
Met betrekking tot de werkwijze om het project ten uitvoer te brengen is weinig veranderd ten opzichte van het begin. Alle bevindingen die wij doen worden gedeeld op deze website. Vooral om een eigen archief te kunnen vormen, de voortgang af en toe eens terug te kunnen lezen en te delen met studiegenoten en docenten hoe de status is. Maar ook om een community te bereiken die eensgezind zijn in onze dromen en plannen. Anderen te kunnen inspireren en enthousiasmeren. Maar ook om verbinding te zoeken en te maken. Regelmatig bespreek ik de voortgang van mijn ontwikkelingen met mijn studiegroep. Eens in de drie weken samen met onze docent en verder veel via WhatsApp of mail. Zeer waardevolle inzichten en feedback komen uit deze momenten. Wat vooral ook heel helpend is is mijn feedback op de projecten van mijn studiegenoten. Wij hebben ons als studiegroep samengesteld omdat wij allemaal vooral de focus hebben op persoonlijke ontwikkelingen en niet op commerciële projecten. Kritisch kijken naar anderen resulteert daardoor vaak in een flinke spiegel naar mijzelf. Een bijzonder wisselwerking om te ervaren.
De planning die ik gemaakt had in de eerste week van de minor is niet helemaal passend gebleken. Simpel gezegd had ik het project in drieën geknipt en per maand een thema gekoppeld. Uiteindelijk blijkt dat het onderbouwd onderzoeken van de waarom achter onze droom intensiever en tijdrovender was dan ik had voorzien. Ook is de verwachting dat de komende zoektocht naar de behoeften van ons als gezin en als individuen meer tijd gaat vragen dan voorzien. Vooral de bestudering van de nodige literatuur, intensiviteit van de bevindingen en gesprekken die gevoerd worden met bijvoorbeeld psychologen en therapeuten blijken meer tijd en energie te kosten dan voorzien. Geheel in de lijn van onze kernwensen moeten wij hier dan ook de ruimte voor maken en niet koste wat kost dingen doorduwen of afraffelen.
Update van mijn projectaanpak
Tijdens de uitvoering van de onderzoeken en het werken aan de backbone van ons project, de website Wanderdutch, is gebleken dat veel onderwerpen niet getimed kunnen worden. Vooral in het creatieve proces van ontdekken, creëren en analyseren van onze dromen en de website is de klok niet altijd de dominante tijdsvorm. Onze innerlijke tijd blijkt vaak leidend als wij tot goede resultaten willen komen. De inspiratie en energie zijn een pré als wij als gezin concreet stappen willen zetten in onze gedachtengang. Maar ook als een blogbericht geschreven wordt.
Struinend over het internet of door de bibliotheek komen er bronnen voorbij die het onderzoeken waard zijn. Ook krijgen wij regelmatig van ervaringsdeskundigen, vrienden en familie leuke informatie toegezonden. Veel van deze bronnen parkeren we omdat ze nog niet aan de orde zijn, vele bronnen parkeren we omdat er geen tijd of relevantie is. Maar de meeste verwerpen we omdat er zo verschrikkelijk veel te vinden is over alle factoren die onze droom behelsen. Kijkend naar onze drie kernwensen:
Financieel onafhankelijkheid, een wereld gaat open aan adviseurs en ervaringsdeskundigen. FI/RE en HOT (Financial Independence/Retire Early en Happy, Opportunity-rich, Time-rich) blijken complete stromingen te zijn met duizenden aanhangers. Met betrekking tot een veel gebruikte vorm van passief inkomen, beleggen, zijn kasten vol geschreven. En ga zo maar door. Het hek is van de dam als je je hierin wil gaan verdiepen. Met voorzichtige stappen beginnen wij te verkennen hoe een financieel onafhankelijk leven mogelijk is. Af en toe lezen wij iets uit een boek, wij volgen wat websites die hierin al verder zijn en verder hebben wij afgelopen maanden keihard gewerkt aan onze administratie. De in- en uitgaven zijn goed in kaart gebracht en de eerste bezuinigingen zijn al in gang gezet. Maar ook dit proces kan niet worden geforceerd. Rustig met kleine stappen voorwaarts gaan.
Met betrekking tot het goed zijn voor onszelf, onze medemens en onze wereld is er iets soortgelijks aan de hand. Alle zelfhulpboeken en -technieken laten wij even links liggen (wij hebben voldoende professionele hulpverlening in en om ons gezin). Maar de beschikbare informatie is maximaal als het gaat over duurzaamheid, zelfsupporting en alle navenante thema’s. Razend interessant en als ik mijzelf niet beperk tot een kern dan verlies ik mijzelf zo veel in deze thema’s dat de minor in plaats van een half jaar ruim een mensenleven gaat duren. In kleine stappen hebben wij besloten onderdelen te behandelen die op dat moment passen in ons leven op dat moment. Nu is dat het zelfsupporting worden in brood en bier, volgende maand is dat misschien in het onderzoeken van energievormen. Gedoseerd en passend bij onze behoefte maken wij kleine stappen in deze ontwikkeling.
Als laatste willen wij leven met de natuur en de elementen. Deze kernwens zit sowieso al heel dicht bij ons en hierin hebben wij in het verleden al flinke stappen weten te zetten. Bewust maaltijd bereiden, meer seizoensgebonden eten en sinds ruim twee jaar ook volledig vleesloos (af en toe eten we nog wel wat vis). Met betrekking tot de elementen merken wij dat door meer te fietsen (vanuit financieel en milieutechnisch oogpunt) er meer besef (en acceptatie) komt van het weer. Een regenbuitje onderweg is zelden en niet altijd heel vervelend, vaker straalt de zon. Ook omarmen wij de rituelen en gebruiken die rond de seizoenen plaatsvinden. Appels en paddenstoelen plukken in het najaar, een mooie jaartafel in huis en mooie lampions maken voor Sint Maarten. Allemaal voorbeelden hoe wij ons steeds meer verenigen met onze natuur.
Hoe nu verder
Ons project loopt niet tot het einde van de minor. Het is niet te doen om alle wensen van ons ten uitvoer te laten komen op zo’n korte termijn. Het doel van de minor is een GO of NO-GO te geven op het omgooien van ons leven. Gaan wij verder leven zoals wij dat nu al jaren doen, zonder concrete toekomstvisie en niet voldoende aansluitend bij onze behoeften of gaan wij het roer concreet omgooien en definitieve stappen zetten in de richting van ons ideaal leven? Antwoord op deze vragen is mogelijk de komende maanden. Hoe dat leven dan concreet vorm gaat krijgen, wat er allemaal praktisch komt kijken bij deze ontwikkeling is een goede onderzoeksstap na de opleiding. Hier op de website zal in ieder geval geen einde komen aan onze zoektocht en onze bevindingen na de minor.
Maar zover zijn we nog niet. De komende maand eerst goed uitzoeken wat de behoeften zijn van ons gezin en ons als individuen. Daarom heen delen wij vast nog wel wat leuke dingen die we doen of die we hebben uitgedokterd op andere vlakken. Rond de jaarwisseling denken wij al wel globaal antwoord te hebben gekregen op deze behoeften. De tijd die rest kunnen wij de verdieping in op de manier van leven die op dit moment (en mogelijk ook dan) het meest dicht bij onze kernwensen komt: verhuizen naar een (goedkoop) gebied met een groot stuk land en een niet te groot huis.
Bovenstaande bericht zal nog worden voorzien van een peer-review door twee medestudenten en mijzelf. Deze reviews worden niet gedeeld op deze website, maar de feedback zal mogelijk nog wel worden verwerkt.
1 thought on “Het Project Van Je Leven: een statusupdate”