Gistbrood maken

Eerder schreven wij al hoe je het beste zuurdesembrood kan maken. Vandaag gaan wij gistbrood maken. Eerst geven wij wat basiskennis over bakformules en ingrediënten en daarna beschrijven wij een heerlijk zonnenbloempittenbrood.

Bakformule

Nagenoeg al het (gist)brood is opgebouwd uit de onderstaande formules. Onze tip is om deze formule te herkennen in je favoriete recepten, je krijgt zo goed inzicht hoe je brood in balans is. Ook helpt het je om te spelen met de ingrediënten en hoeveelheden. Houdt de hoeveelheid meel aan als 100%, van dat gewicht neem je de verhoudingen van andere ingrediënten. Meer informatie over de bakkersformule zijn hier te vinden.

  • Volkoren brood: 100%-60%-1,5%-1% (meel-water-zout-gist)
  • Wit brood: 100%-52%-1,5%-1% (meel-water-zout-gist)
  • Eventueel aangevuld met:
    • Suiker: 1 á 2 %
    • Vet of boter: 3 tot 5 %
Ingrediënten

Het meel (of dat nu roggebloem of volkorenmeel is maakt niet uit) zorgt voor de glutenstrengen, waarin het koolzuur (van de gist) gevangen blijft. Zout zorgt dat het brood op smaakt komt en houdt ook vocht vast. Teveel zout werkt trouwens averechts, het gist houdt er niet van. Eventuele suiker (of andere zoetstoffen) helpen het gist te activeren en beïnvloeden de kleuring van de korst. Als je brood minder oudbakken wilt hebben dan kan je de vetten toevoegen.

Zorg bij de aanschaf van je meel dat je voor kwaliteit gaat. Bijna alle molens in Nederland verkopen erg goede gemalen granen (ook online). De bloem en meel van de supermarkt is bruikbaar, maar geeft je niet het beste brood. Bekijk goed welk meel je wenst. In Nederland kennen wij enkel patentbloem, bloem, meel en volkoren meel. In Italië, Frankrijk en Duitsland strooien ze met typo 00, T150 of farine de tradition québécoise. Op deze website staan mooie tabellen om de soorten te vergelijken (trouwens, er staat ook een hele hoop mooie andere informatie).

Zonnebloempittenbrood
Zonnebloempittenbrood
  • 300 gram volkorenmeel
  • 200 gram tarwebloem
  • 80 gram zonnebloempitten (plus extra om te bestrooien)
  • 315 gram lauw water
  • 8 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram honing (of suikersiroop)
  • 25 gram zonnebloemolie

Meng het meel, de bloem, de pitten en het water door elkaar. Kneed tot het een ruw deeg is. Leg dit in een kom en laat het twintig minuten rusten. Voeg vervolgens de gist, zout, honing en olie toe en kneed tot je een vliesje kan trekken.

(Bakkersformule: 100% meel en bloem, 63% water, 1,6% zout, 1,4% gist, 2% suiker, 5% olie (en 16% zaden))

Leg een mooie bol van het deeg in een kom en laat dit rijzen gedurende 60 minuten (de eerste rijs). Stort daarna het deeg op een werkblad en vorm een bol van het deeg. Laat deze nu afgedekt 20 minuten rijzen. Hierna vorm je het deeg in een vorm die past in het bakblik (of die je als vloerbrood zonder blik wilt bakken). Besprenkel of besproei het deeg met een beetje water en rol het door de zonnebloempitjes. Dek het nu af met vershoudfolie en laat het een uur rijzen (tweede rijs).

Intussen verwarm je de oven voor op 220 graden Celcius. Als de oven warm is en de tweede rijs voorbij is plaats je het brood in de oven en draai je de temperatuur terug naar 200 graden. Na circa 25 minuten is het brood gaar en goudbruin. Stort het uit de vorm en laat het afkoelen.

Als je met de hand mengt en kneed duurt het ongeveer 4 uur en 45 minuten tot je brood klaar is (inclusief een uur koelen). Het brood weeg circa 945 gram en kost €1,46 (d.d. 28-10-2019).

Smakelijk! Welk gistbrood maken jullie graag? Wij dagen je uit de bakkersformule hier te delen…

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.