Derde advent: instincten en gevoelens

Derde advent, de voorlaatste adventsdag. Na het fundament van de stenen en het leven van de bomen en planten is er nu ruimte voor het leven van de dieren, met bijbehorende instincten en gevoelens. Een week dichter naar kerst en naar het licht, een derde kaars mag branden. Derde advent: instincten en gevoelens.

Derde advent. Een derde kaars en de dieren krijgen een plek.
Instincten en gevoelens

Een logische vervolg stap op de voorgaande adventsdagen is de komst van het dierenrijk. Het leven werd al geïntroduceerd op tweede advent met de planten, bomen en bloemen. Maar de instincten en gevoelens zijn pas aanwezig bij de dieren. Veel dieren houden een winterslaap, insecten kruipen onder de bladeren en in holletjes en vogels vliegen naar het warmere zuiden. Ieder jaar weer bij het eerste licht, bij de eerste warme zonnestralen, komen de vogels terug om een nest te bouwen en kruipen de insecten uit de holletjes opzoek naar de eerste bloemen. Instinctief reageren de dieren op het licht. Voor de mensen is de derde adventsweek een mooi moment op licht te laten schijnen op onze instincten, gevoelens en intuïtie. Luisteren wij voldoende naar deze signalen van ons lijf en geest.

Onze behoeften

Als vervolg op de geplante zaadjes van vorige week waarin wij ons voorbereiden op de komende tijd gaan wij deze week onze instincten en gevoelens onderzoeken. Welk onderbuikgevoel hebben wij bij de wensen en gedachten van de voorgaande adventsweken? Komen die overeen in ons gezin, waar zijn ze op gebaseerd en moeten wij daarnaar luisteren?

Het dierenrijk, derde advent (Annelieke, pastel op papier)

Na het geven van kleine sprankjes licht aan anderen kunnen wij deze week ook meer toegeven aan ├│nze gevoelens en ├│nze behoefte aan licht. Hulp vragen en/of ontvangen van anderen is daarbij een mooie stap richting het delen van het licht in deze adventstijd. Wat extra ruimte op ons werk vragen om onze oudste zoon te kunnen opvangen thuis, thuis aan elkaar hulp vragen als het even zwaar is of gewoon even aan iemand vragen om een gesprek of knuffel. Op deze derde advent is er ruimte voor onze instincten en gevoelens.

Met betrekking tot de dieren zorgen wij extra goed voor onze drie konijnen, vullen wij de verschillende voedersilo’s voor de vogels en leggen wij een extra appel in de tuin voor de insecten. Misschien halen we ook de dode muis eindelijk eens uit de muizenval onder het keukenblok…

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

1 thought on “Derde advent: instincten en gevoelens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.