De Veldkeuken

Iedereen die een klein beetje van groen en bos houdt in Utrecht is bekend met Amelisweerd. Wij van (de eerste generatie) Wanderdutch hebben onze roots rond de Veluwe liggen, maar dat groepje bomen ten oosten van de domstad komt het meest in de buurt van een bos bij onze stad. Hopelijk blijft men dus ook met hun tengels van ons groen af… maar dat terzijde. Amelisweerd biedt naast de nodige ontspanning aan groen ook een pareltje uit de regio: De Veldkeuken.

De Veldkeuken: het bedrijf

De lekkerste broden, taarten, cake, drankjes en hapjes kan je nuttigen op het mooie landgoed. Ooit begonnen in 1991 tijdens een wildplukmaaltijd door de twee alleen reizende eigenaren RenƩ en Juliƫtte. De liefde voor samen koken, samen eten en samen leven is toen ontstaan. Wat uiteindelijk heeft geresulteerd in het venten van koffie, thee, taart en soep uit een bakfiets op het landgoed. Inmiddels houden de twee, met hun hele team, de ideƫle uitgangspunten en doelstellingen aan en staat er een volledig bedrijf waar biologisch, 100% EKO, eerlijk, respectvol en betaalbaar gekookt wordt. Alles met aandacht voor natuur, mens en dier. Een bakkerij en landgoedcafƩ op Amelisweerd en een uitspanning in een oude bunker bij Culemborg zijn het resultaat van de droom van de twee.

De Veldkeuken: het boek

Kookboeken zijn bij ons wel een beetje een guilty pleasure. Het liefst halen wij ze allemaal in huis. Inspirerend en ook nog mooi vormgegeven. Wie kan dat nou laten liggen? Gelukkig beperkt ons budget ons regelmatig om de boekwinkel leeg te kopen. Voor het boek van Femke de Winter-Went was dat onmogelijk. Zij stelde, samen met Juliƫtte Brorggreve, een boek samen over De Veldkeuken.

De Veldkeuken; het kookboek

Allereerst vielen wij voor de vormgeving van het boek. Thijs, als zoon van een boekbinder, heeft sowieso een zwak voor de afwerking van een stapel papier. Hij ruikt zelfs aan boeken… Maar De Veldkeuken, het kookboek* is ook echt mooi! Het boek is gewoon gebonden zoals andere boeken. Meerder katerns, samengenaaid tot een boekblok. Maar de omslag ontbreekt. Hierdoor krijgt het boek een pure, authentieke look (en slaat ook nog erg prettig open, door het ontbreken van een stugge omslag). Verder staat het boek vol mooie foto’s die de passie en doelstellingen van het bedrijf uitbeelden.

De recepten

Alles leuk en wel aan al dat geschiedkundige gebazel over de Veldkeuken. Maar het gaat in een kookboek uiteindelijk wel om de recepten. In dit boek worden de hoofdstukken onderverdeeld in: het brood, croissants, lekker voor op brood, taarten en koeken, hartige taarten, salades, hapjes, soepen, drankjes en jam/gelei/chutney. Zo’n beetje de hele kaart van de keuken is nu dus thuis na te maken, op het eerste oog ook nog eens volledig vegetarisch.

Vooral de bezieling valt op bij de beschrijvingen van de receptuur. Op de foto’s kijken de medewerkers van de keuken verliefd naar hun producten, de teksten zijn doordrenkt door passie en de productfoto’s stralen emotie uit. Precies die emotie die je mag verwachten bij het gerecht. Stevig, robuust en krachtig bij het zuurdesem; verfijnd, puur en lief bij de geitenkaas-notenbonbons.

Zelf proberen

Als eerste hebben wij gisteren de broden uitgeprobeerd. Momenteel bevinden wij van Wanderdutch ons in een bakfase en zijn wij zoekende naar het ideale brood voor ons gezin. De Veldkeuken* weet in ieder geval mooi beknopt maar helder weer te geven wat er nodig is voor een goed brood (behalve het meel, water, giststof en zout). De basis van wat technieken, temperaturen en grondstoffen geven een goede start voor een goed brood. Vier verschillende broden hebben wij dit weekend gebakken en ze zijn stuk voor stuk erg lekker.

Onze eerste probeersels uit De Veldkeuken; twee desembroden en twee gistbroden.

Verder gaan wij de komende weken door met het maken van recepten uit het boek. Een lekkere venkel & tomatenquiche deze week, een toastje met paddenstoelenpatƩ of een mosterdsoep met schorseneren. Wij hebben het volle vertrouwen dat alles in dit kookboek mooie maaltijden gaat opleveren. Maaltijden die ook nog naadloos passen in onze visie en doelstellingen.

Edit: 10-12-2019, complimenten van de meester šŸ˜Š:

Boek: De Veldkeuken; het kookboek
Auteur: Femke de Winter-Went
Vierde druk, mei 2017
ISBN: 9789090291291 / NUR 440

De Veldkeuken is bij bol.com te koop voor ā‚¬24,95

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.