Bijenwaskaarsen maken

Eind vorig jaar schreven wij al eens over het branden van kaarsen in combinatie met de zorg om onze aarde. De meest slechte optie bleek paraffinekaarsen te zijn, de beste bijenwaskaarsen. Maar met betrekking tot de prijs was het net andersom.

Zelf kaarsen maken

Uiteindelijk hebben wij zelf online wat spullen gekocht en zijn wij aan de slag gegaan om zelf kaarsen te maken. Oude waxinehoudertjes werden voorzien van een nieuwe lont en volgegoten met het heerlijk geurende was. Met behulp van twee mallen maakten wij een stompkaars en een tafelkaars. Ook deden we een poging om zelf kaarsen te trekken.

Zelf gemaakte bijenwaskaarsen
Het resultaat

Met uitzondering van de getrokken kaarsen is het resultaat erg tof! Het huis ruikt ten eerste heerlijk naar was. Maar ook de kaarsen zien er mooi uit en branden goed. Alleen het waxinelichtje hebben wij even opgemeten en deze bleek vier uur te branden.

Met betrekking tot de kosten blijft bijenwas wel een dure kaars. Zelfs als je ze zelf maakt. In het vorige kaarsenartikel schreven wij dat de waxinelichtjes van Washbär 13 cent per uur kostte. Onze zelfgemaakte waxinelichtje kost slecht 6 cent per uur. Meer dan de helft goedkoper dus. Maar totaal niet in de buurt van Ikea met haar paraffinekaarsen van 0,6 cent per uur.

Andere toepassingen

De bijenwas kunnen wij trouwens ook op veel andere manieren toepassen. Zo is het betrekkelijk eenvoudig en goedkoop om zelf bijenwasdoeken te maken (of te onderhouden) en de was voelt heerlijk om mee te kleien/boetseren. Ook als boenwas of in zalfjes en crèmes is het goed te gebruiken.

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.