Appelcider maken

Zelfgemaakte appelcider is een heerlijk verfrissende drank. Lekker in de zon, tussen de kwetterende vogels en de geurige bloemen in je tuin of in het park. Een heldere psssscht ontsnapt aan de fles die opent. De lichtgele mousserende appelsap laat haar koolzuurbellen gestaag ontsnappen. Fris, fruitig, alcoholhoudend en dorstlessend. Een ultieme beloning na het plukken, wassen, koken, vergisten en bottelen.

Hieronder ons recept om zelf appelcider te maken.

Bedenk je overigens wel dat je in Nederland zelf alcoholhoudende dranken mag maken doormiddel van fermentatie en vergisting. Maar enkel voor eigen gebruik.

Boomgaard met appels. Vrouw en kind lopen tussen de bomen door opzoek naar appels om te plukken.
Appels plukken (Bunnik, Nederland)
Benodigdheden

Rijpe appels. Jonagolds zijn bijvoorbeeld heel geschikt. Maar je kan ook goed experimenteren met andere soorten. Reken op ongeveer twee kilo appels per liter cider. Oktober is trouwens een hele goede maand om appel te kopen. Meteen bij de boer of op de markt. Duurder dan een euro per kilo is echt niet nodig (sept-2019).

Cidergist. Bij Brouwmarkt zijn goede gisten te koop (iets minder dan twee euro per zakje, sept-2019). Vijf gram gist is voldoende voor 10 tot 20 liter.

Keukengerei. Sap maken van de appels kan met grote sapcentrifuges, fruitpersen, een staafmixer of de blote voeten. Kijk vooral wat je beschikbaar hebt en hoe groots je het zelf wil aanpakken. Dit is ook volledig afhankelijk van de hoeveelheid cider die je wil maken.

Bottelspullen. Maak dit zo gek als jezelf wil en je budget het toelaat. Goed schoongemaakte gebruikte wijnflessen, wekpotten of professionele nieuwe champagneflessen met korfdoppen. Het maakt niet zoveel uit waar je je cider in gaat bottelen. Als de flessen maar een beetje tegen de koolzuurdruk kunnen.

Zo maak je appelcider

Zorg eerst dat je twee appels tot puree maalt, stampt of perst. Deze puree en sap meng je vervolgens met de gist. Na een volle nacht (minstens zes uur) is je giststarter klaar. Doe deze starter trouwens in een potje met een losse deksel of waterslot. De gassen (CO2) die vrijkomen moeten kunnen ontsnappen.

De rest van de appels ontdoe je van het klokhuis en pureer je met bijvoorbeeld een staafmixer. De schillen kunnen er gewoon aanblijven. De puree en sap verwarm je vervolgens een half uur tot driekwartier op laag vuur. Houdt de appels onder het kookpunt. Na het koken zeef je de pulp en vang je het sap goed op.

Met deze sap maak je vervolgens de cider. Meng naar behoefte suiker door de sap. Hierdoor wordt het alcoholpercentage iets hoger en komt de vergisting straks goed op gang. Meng daarna de giststarter (het pulp met de gist) door de sap.

Afhankelijk van de hoeveelheid kun je nu een fles vullen met je cider (laat de dop los of plaats een waterslot). Heb je een grotere hoeveelheid dan kan je de cider ook eerst in een vergistingsvat met waterslot plaatsen. Na enkele weken (als het waterslot minder actief gaat worden) dan kan je de cider overschenken in schone flessen en deze goed afsluiten. De laatste restjes gist en suikers zullen inde fles nog wat nagisten en zorgen voor een frisse koolzuur als je de fles gaat openen.

De cider is al snel drinkbaar. Maar proef en experimenteer vooral goed om vast te stellen op welk moment hij op zijn best is. Dit is afhankelijk van de gebruikte appels, gist en vergistingstemperaturen.

Wij zouden het tof vinden als je je ervaringen deelt onder deze blogpost, op onze social media kanalen of via een e-mail.

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.