Adventstijd

De adventstijd is aangebroken. Afgelopen zondag was het de eerste adventszondag, de zondag voor kerst is het de vierde en laatste adventsdag. Voor velen is het slechts aftellen naar de kerstdagen met familiebezoekjes, uitgebreide maaltijden en hier-en-daar wat kado’s. Voor menigeen is het de herinnering aan de komst van de geboortedag van de zoon van hun God. Maar advent is inmiddels in ons gezin vooral een beleving aan het worden die haarfijn past binnen onze primaire drijfveren.

De komst van het licht

Binnen ons gezin zijn wij een mooie mengelmoes van verschillende mooie levensbeschouwingen die heel goed samen blijken te komen in de adventstijd. Annelieke kijkt de komende weken uit naar de geboorte van Jezus en alle rituelen hierom heen. Thijs heeft vanuit zijn antroposofische achtergrond ook veel raakvlakken met de religieuze basis van de kersttijd. Samen kijken wij uit naar de komst van het licht de komende weken. Het licht van Jezus, het licht van de zomer, het licht van verbinding in de samenleving, et cetera.

Advent betekent oorspronkelijk, in het Latijn, advenir (aankomen). In deze periode gaat het om voorbereidingen en ontwikkelingen. Ergens aankomen. Een innerlijke groei en ontplooiing die aan het licht komt met Kerst. De komende vier weken word de wereld (in ons deel van Europa) alleen maar donkerder. Pas op vierde adventsdag op midwinternacht vindt de winterzonnewende plaats en gaan de dagen weer lichter worden. Om deze donker tijd door te brengen houden wij thuis bij Wanderdutch in deze tijd een lichtje brandend en wakkeren wij gaande de vier weken het licht weer aan. Iedere week fysiek een extra kaars er bij.

Wij zouden trouwens ook iedere dag een kaarsje extra kunnen branden om de dagen af te tellen. Zoals een theoloog in de 19e eeuw iedere dag een kaarsje extra aanstak vanaf eerste adventsdag om de arme kinderen die hij verzorgde een adventskalender te bieden. Maar voor ons zijn vier kaarsjes wel even voldoende op de jaartafel 😀.

Sinterklaas en consorten

Samen met de kaarsen, die een voorbode zijn van de komst van het licht, brengen de engelen, Sinterklaas, Sint Lucia, en het wichtelmannetje ook het licht op hun manieren in deze donkere tijden. De engelen (bijna altijd afgebeeld als witte lichtende wezens) komen in de verhalen naar de aarde om de boodschap te brengen en de ster boven de kribbe gaat steeds helderder stralen naar Kerst toe. Sinterklaas komt met zijn kado’s en snoepgoed (van oorsprong) voor de kinderen om hen goedheid en vreugde (het licht) te brengen en het Luciafeest waarin de overwinning op de duisternis wordt gevierd. Het wichtelmannetje, tenslotte, is onderdeel van het wichtelen. Een mooi gebruik in ons gezin om tijdens de donkere en koude laatste maand van het jaar bewust kleine attenties te geven aan de gezinsleden. Een warme kruik in bed voor het slapen gaan, het overnemen van een huishoudelijk taakje zonder dat daarom gevraagd moet worden, het smeren van het schoolbrood voor je broertje et cetera. Na iedere attentie laat je een vilten wichtelmannetje achter zodat de ander weet dat ie is gewichteld. Kleine gebaren van warmte en licht dus waar ons hele gezin enthousiast en vol overgave gebruik van maakt. We kunnen zelf het licht zijn voor de mensen om ons heen.

Het wichtelmannetje in huize Wanderdutch
Vierledig advent

De vier adventsdagen maken ook een groei door richting Kerst. Een herkenbare groei voor mensen die kennis hebben van het scheppingsverhaal trouwens, maar ook antroposofen zullen het vierledig mensbeeld herkennen. De eerste adventsdag staat in het teken van stilte en rust, van naar binnen keren. Stenen en kristallen krijgen een plek op onze jaar-/seizoenstafel. De tweede adventsdag wordt het leven geïntroduceerd. Planten en bomen worden toegevoegd aan de koude stenen. Op de derde adventsdag breiden wij de tafel uit met de dieren. Deze staan symbool voor de instincten en gevoelens. Op laatste adventszondag staat afsluitend in het teken van de mens.

Wanderdutch en adventstijd

Zoals hierboven beschreven komen wij steeds meer tot de ontdekking dat wij binnen ons gezin de rituelen van advent willen en zijn gaan omarmen. Ze sluiten goed aan bij de Christelijke en antroposofische levensbeschouwingen en brengen deze twee ook mooi samen. Maar de adventstijd past vooral haarfijn in de behoefte om als gezin dichter bij de natuur en de elementen te zijn en beter te willen zorgen voor onszelf, onze medemensen en de wereld.

Wat betekent advent voor jou? Hebben jullie daar ook rituelen omheen?

Thijs

Weet overal veel van af. Doet iets met veiligheid en nog wat dingen. Is thuis in IVK, RIS, GGP, BHV, ASS, KFOR, IPA etc. Amateurornitoloog met een Daf 46. Heeft een ongebruikt sporthart. Niet religieus baarddragend.

1 thought on “Adventstijd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.